Miklós Zoltán: felhívtam Lócit és gratuláltam neki

Miután az első adatok szerint Antal Lóránt nyerte meg a helyi RMDSZ-elnökválasztást, a versenyben alulmaradt Miklós Zoltánt is megkerestük telefonon: Mit szól hozzá, hogy az ellenfél tábora már ünnepel?

Fotó: Pál Edit Éva, archív

„A végleges eredmény tudatában ünnepelnek, még ha nem is írták ki hivatalosan” – válaszolta Miklós Zoltán, akinek kellett bő tíz perc, hogy tudjon bárkinek is válaszolni, de elsők között hívta fel ellenfelét, Lócit.

Felhívtam Lócit, életemben először beszéltem vele. A nyertesnek kijáró tiszteletet megadtam, gratuláltam neki, ez így korrekt, mert elméletileg jó fej emberek vagyunk. Egy szubjektív kérésem volt: megkértem szépen, hogy azt a fajta előválasztást, amit én szajkóztam, vigye tovább annak érdekében, hogy Udvarhelyen két év múlva felrázhassuk a várost. Innentől számítva az övéké a pálya” – válaszolta Miklós Zoltán, majd megkérdeztük, hogyan értékeli vereségét,

nem akarnak óvni?

Ez az eredmény nem egy szoros eredmény, ami miatt nekünk óvni kellene. Ezt az eredményt úgy értékelem, hogy arra a fajta üzenetre, amit mi megfogalmaztunk, valószínű, hogy nem voltak vevők a székelyudvarhelyi lakosok. Vagy azért, mert nem akartak a nyitás kapcsán belépni a városi RMDSZ-be, vagy egyszerűen jobb volt a vetélytársunk ajánlata” – fogalmazott, majd így folytatta, utalva a kampányoldalán tematizált Budvár negyedi helyzetre:

„Én nem tudom elképzelni azt a városi RMDSZ-t, amely szociálisan hátrányos helyzetűektől ilyen mértékben és ilyen módon szavazatot vesz. Ez egy belső választás volt, ami egy magyar érdekvédelmi választás tekintetében nem etikus. Mi a jó ízlést és az etika hiányát kifogásoltuk. Mobilizálni egy bizonyos szociális réteget nem egy törvény által tiltott dolog, mert nem egy hivatalos választásról beszélünk. Egyszerűen etikailag nem tartjuk helyesnek, hogy 170 Budvár negyedi lakost beraktak egy nap alatt az RMDSZ-be.”

Milyen szerepet lát magának az RMDSZ-ben?

„Én elnöki pozícióra pályáztam most, ez nem jött össze, így ezen a választás keretében nekem egyszerűen nem jár semmilyen pozíció, mert semmilyen más pozícióra nem nyújtottam be korábban a jelölésem. Akivel megméretkeztem a politikai életben, azzal szemben alulmaradtam. Ilyen tekintetben nekem a civil tevékenységem az lesz, amivel eddig is foglalkoztam (múzeumigazgató – szerk. megj.)”

A választmányi tagok összetétele még számolás alatt van, nem tudjuk, hogy a mi tízes csapatunkból hányan jutottak be, ez ma este még kiderül – tette hozzá Miklós Zoltán.