Mihalcea: jobban vagyok!

Fotó: a Steaua Bukarest Facebook-oldala

Bő egy hete, május 18-án csapott össze a bukaresti Steaua és a nagybányai Minaur a Bölények Ligájában Segesváron. Az udvarhelyi kapust, Buzogány Barnát is soraiban tudó nagybányaiaknak sorsdöntő mérkőzés volt, hisz ekkor dőlt el, hogy elcsípik-e a tabella második helyét, vagy sem.

A mérkőzés végül 27-29-es nagybányai győzelemmel ért véget, ami azt jelenti, hogy – a meccsen nagyszerű formában védő – Buzogány csapata bajnoki második hellyel hangolhatott a nemzetközi EHF Kupa döntőjére. A finálé odavágóját május 21-én végül elveszítették 4 góllal a norvég Naerbo ellen, a visszavágót május 28-án játsszák.

Bukaresti szemszögből is volt udvarhelyi kötődése a Nagybánya elleni bajnoki meccsnek, hiszen pályára lépett az SZKC volt jobbszélsője, Andrei Mihalcea is. Sajnos az udvarhelyi kézilabdaszurkolóknak keserédes lett e meccs végkimenetele, hisz a találkozó 41. percében Mihalcea súlyosan megsérült, ezért hosszú percekre félbe is szakadt a mérkőzés.

Az életéért küzdöttek

Călin Căbuț esés közben rúgta fejbe a Steaua játékosát, aki a fejére esve érkezett a padlóra, és elvesztette az eszméletét. Az orvosok a pályán elsősegélyben részesítették Mihalceát, majd mentő vitte kórházba. A nagybányai játékost piroslappal küldték le a pályáról, noha a 2mnews.ro tudósítása alapján egy bukaresti játékos lökte meg a kézilabdázót, aki így lényegében nekirepült Mihalceának.

A Gazeta Sporturilor arról ír, hogy az egészségügyi személyzet és a mentőorvosok azonnali közbelépésének köszönhető, hogy életben maradt a 34 éves kézilabdázó, akinek két percre leállt a légzése is. „A szerencséje az erős száj-, orr- és fülvérzés volt, mert különben agyvérzést kaphatott volna” – írja a Gazeta a csapatvezetők mentőorvosokkal folytatott megbeszélése utáni információira hivatkozva, ahogy azt is, hogyha néhány centivel arrébb éri az ütés, állkapocstörést szenvedett volna.

„Több mint 10 éves munkám során nem találkoztam ilyen súlyos esettel, ami ilyen hirtelen jött. Nem kapott levegőt, tele volt vérrel, és az újraélesztési kísérletek után enyhén morogni kezdett, körülbelül két perccel az eset után. Ekkor tudatosult, hogy jobban van. Féltem a legrosszabbtól…” – idézi név nélkül a sportlap az egyik mentésben résztvevő személyt.

Mihalceát végül 10 perccel a baleset után a közönség vastapsa mellett tették hordágyra, majd a mentőautóba, amellyel a segesvári kórházba vitték, ahol sürgősségi ellátásban részesült. Miután állapotát stabilizálták, úgy döntöttek, hogy a kézilabdázót a helikopterrel a marosvásárhelyi kórházba szállítják részletesebb kivizsgálás céljából. A marosvásárhelyi kórház idegsebészeti osztályán orvosi felügyelete mellett eltöltött éjszaka után a komputertomográfia (CT) eredménye

nem mutatott agykárosodást,

a sportolót csütörtökön hazaengedték. A Gazeta beszámolója szerint szerda este még meglátogatta a kórházban Tálas Huba, egykori székelyudvarhelyi és bukaresti csapattársa, az SZKC volt kapitánya, akivel körülbelül 20 évig játszottak együtt.

„Tordáról jöttem haza Ludasra, de ahogy hallottam Andreiről, egyenesen a marosvásárhelyi kórházba mentem. Ő a barátom, majdnem 20 évet játszottunk együtt. Amikor bementem, aludt, és amikor megébredt, zavart volt, idővel ismert fel, de azt nem tudta, miért van kórházban és hogyan került oda. Elkezdett faggatni a meccsről és a sérülésről… Örülök, hogy megúszta, olyan, mintha a testvérem volna” – mondta Huba a Gazetának.

Andrei Mihalceát enyhe fejfájással csütörtökön 15 órakor engedték ki a marosvásárhelyi kórházból, és visszavitték Segesvárra, ahol tapssal és énekléssel várták őt társai, akikkel együtt felszállt a csapatbuszra, és visszament Bukarestbe. Mihalceával egyelőre csupán üzenetben, de sikerült felvennünk a kapcsolatot, megkeresésünkre azt írta, „jobban vagyok, lassan-lassan helyrejövök!”. Elmondása szerint most itthon van, injekciós és gyógyszeres kezelés alatt két három-hétig, mialatt pihennie kell, utána vissza kell mennie felülvizsgálatra.

Csapata végül Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a kivizsgálás után az orvosok eszméletvesztéssel járó kraniocerebrális traumát, koponyasérülést és elmozdult mastoidcsont-törést állapítottak meg nála.

„Andrei Mihalcea a Steaua egyik legfontosabb kézilabdázója volt ebben a szezonban. 110 lőtt góljával a csapat második legeredményesebb góllövője. A Steaua a következő idényben az EHF Ligában lép pályára, amely az értéket tekintve a második számú európai kontinensviadal, és Andrei Mihalceával mint alapemberrel számolunk majd ott is” – áll csapata Facebook-bejegyzésében.