Miért vegyél székely srácoktól vállalati szoftvert?

fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Négyen dolgozunk, kis udvarhelyi cég vagyunk: számítógépes hardvert és ehhez tartozó szoftvereket és alkatrészeket értékesítünk a tudásunk és üzleti koncepciónk szerintem országos szinten versenyképessé tesz minket – véli Péter Szilamér, a cég alapítója.

De kanyarodjunk kicsit az elejére

Szilamér az iskola után elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba: volt autómosó, pincér, vidéki rokonoknál segédmunkás építkezésen, aztán egy évvel később egy informatikai eszközöket forgalmazó cég interjúra hívta.

2016 januárjában egy szerverekkel kereskedő cég elhívott interjúra, és kiderült, hogy ők személyiség alapon választanak ki kezdőket értékesítési munkára, és ők tanítanak be. Nem számított, hogy nem volt egyéb képesítésem: meglátták bennem a tehetséget és az akaratot, így egy háromkörös állásinterjú után fel is vettek. Februárban kezdtem Budapesten, mellette még focibíró is voltam így heti hét nap dolgoztam, illetve szabadidőmben folyamatosan tanultam, értékesítést, kommunikációt és az angol nyelvet – emlékszik vissza.

Sikerült is nagyon jó eladásokat produkálnia, így rábízták az export oroszlánrészét, s ezzel együtt járt, hogy sok európai nagyvárosban volt konferencián, és ismert meg rengeteg embert a világ minden pontjáról.

„Időközben már azon gondolkodtam, hogy dolgozhatnék magamnak is, így 2018-ban két barátommal elindítottunk egy hasonló profillal működő céget Budapesten, és rájöttem, hogy akár itthon is lehetne ezt a csinálni. Csiki Attila barátom hozta fel egyik találkozásunk alkalmával, hogy ő is szeretne vállalkozást indítani, de konkrétumokat nem tudott.”

Szilamér és Attila falubeliek, Attila és a Szilamér édesapja jó barátok voltak, így Szilamér gyakran kért segítséget tőle számítógép karbantartást illetően – ma már Attila tanul tőle.

Attila nem bánta meg, hogy picivel több mint egy éve a bogárfalvi pincéjükben nekifogtak dolgozni. Arra hamar ráébredtek, lépniük kell: nemcsak a futárszolgálat sebessége nem volt kielégítő, de a tyúkudvar háttérhangjai sem túl bizalomgerjesztőek egy-egy telefonos beszélgetés alatt.

Így költöztek be a Hargita Business Center INFOSIC IT táblácskájával ellátott irodájába. Egy éve nem gondolták, hogy ilyen gyorsan fognak növekedni: már egyesültek egy úgynevezett refurbished, azaz felújított számítógépeket forgalmazó vállalkozással, a Notebook Outlettel.

Amiben erősek

A kapcsolati hálónak köszönhetően olyan termékeket is be tudunk szerezni, amik nincsenek az országban máshol – ezeket meg is vásárolják tőlünk, egy fiatal egy éves cégtől, annak ellenére, hogy akár több ezer euróba is kerülhetnek. Meg is vannak elégedve, hiszen visszajáró ügyfeleink vannak – mesélik a srácok.

Külföldről nem szeretnek rendelni az emberek – a közintézmények nem is tudnak –, egyrészt a garanciális kockázat miatt, de sokszor a nyelv is akadály. Nálunk útbaigazítást kaphat a vásárló magyar, román, de angol nyelven is. Nem kell hetekig, hónapokig várakozni a javítás vagy csere esetén, sőt, nagyobb vásárlásoknál raktárra is rendelnek termékeket, így azonnali cserét biztosítanak hiba esetén.

„Kereskedők, így fontos számukra az üzleti haszon, de ugyanolyan fontos az elégedett vásárló. Nem csak eladni akarunk: a cél, hogy elégedett ügyfeleink legyenek, akiknek ténylegesen segítünk egy probléma megoldásában’’. Éppen ezért nincs gyártói preferencia sem, az ügyfelek elégedettsége fontosabb.

Mi ez a felújított izémizé?

Ha megfizethető áron vennél magadnak számítógépet, ráadásul csúcskategóriást, de nem bánod, ha az egy-két éves modell, akkor a Notebook Outletet neked találták ki. Ezt a részét az üzletnek Gábor Ervin vezeti, akitől tanácsot lehet kérni, hogy milyen célra melyik gépet is válasszuk.

Ami még hátra van

Szilamér most kétlaki életet él, Budapesten és Székelyudvarhelyen. Képezi magát, és közben ott is dolgozik.

„Azon dolgozunk, hogy Románia meghatározó kereskedelmi és szolgáltató cége legyünk ebben a szektorban, és kiemelten fontos számunkra, hogy nagymértékben segítsük a székelyföldi cégeket a digitalizációban, hogy ez által is versenyképesebbek legyenek az itteni vállalkozások. Ezt az egészet a nyugati kultúra és a székely dolgosság ötvözésével szeretnénk elérni”.

Terveik szerint egy több 10 fős vállalkozássá fejlődnek, saját raktárral, bejáratott logisztikával, nagy irodákkal, sőt csocsóasztallal is.

„Szeretünk munkába járni és azt szeretnénk, hogy az új kollégák is ilyen jó kedvvel jöjjenek dolgozni egy jó csapatba, kellemes környezetbe úgy, hogy teljesítményarányos béreztést kapnak”

A helyi piac másabb, mint a magyarországi, azt látják, kevésbé fejlett. És nagyobb az ország is, jellemzően nem annyira központosított, mint Magyarország, ahol Budapestre összpontosul szinte minden erősebb vállalkozás, így itt nagyobbak a lehetőségek ebben az iparágban is.

Itthon régebbi gépeket használnak, általában kevesebb erőforrást fordítanak az informatikára, gyakran akkor is, ha lenne rá pénz – az a tapasztalat, hogy nem látják át ennek a fontosságát, csak miután már pórul jártak.

„Az elmúlt évben is volt ilyen ügyfelünk, hogy tanácsaink ellenére más szervereket választottak – majd miután leállt a rendszerük, visszajöttek, és elköltöttek hetvenezer lejt. Azóta is innen vásárolnak”.

Ugyanakkor sokszor a vásárlók sem annyira felkészültek, mint akár Budapesten. Jellemző, akár a használt gépek vásárlásánál is, hogy nem pontosan tudják, mik a lehetőségeik, ezért igyekszünk ezt a tudást is biztosítani nekik – tette hozzá Ervin.

5+1 tipp, amire figyelj, ha használt gépbe fektetsz

  1. Kapcsold be, dugd rá a töltőre, nézd meg, hogy tölti-e az akkut, amennyiben lehetséges, teszteld az akkut is.
    Mindenképp próbáld ki vásárlás előtt, nézd meg hogy a tulajdonságai megfelelnek-e, az eladó által mondottakkal. (CPU, RAM, HDD)
  2. Legyen rendszer telepítve rá, hogy ki tudj próbálni minden funkciót rajta, a billentyűzetet, webkamerát, optikai meghajtókat, USB portok működését, hangot.
  3. Ellenőrizd, hogy van-e jelszó a gépen.
  4. Ellenőrizd a kijelzőt alaposan, található-e rajta folt, vagy hibás pixel, próbáld dönteni a kijelzőt, és közben nézd meg, hogy jelentkezik-e rendellenesség, csíkozás.

    + egy:
    A használat közben jelentkező, zörgő, ciripelő hang, és/vagy a lassú rendszerbetöltés a merevlemez meghibásodására utalhat.