Miért ne szólhatna a szülő bele?

Pistikének nem azért jár négyes, mert Palikának nyolcasa van – állítják a VitaMAG készségfejlesztő program működtetői. De akkor miért?
Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

A VitaMAG készségfejlesztő program immár hat éve népszerű mind a szülők, mind a diákok körében. A lehetséges okokról dr. Ilyés Ferenccel, a MAGOK Egyesület elnökével beszélgettünk.

Ha egy érdeklődő ismerősével találkozna, aki még sosem hallott erről az after school programról, mit mondana neki: a VitaMAG vajon mi?

A VitaMAG egy, a 10-18 éves korcsoport számára létrehozott készségfejlesztő program, amelyet sokszor after schoolnak is nevezünk, de megmaradhatunk a fejlesztő program elnevezésnél is.

A VitaMAG-ot a szükség hozta létre. Számos oktatásfejlesztési műhelymunkában, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ oktatásfejlesztési tapasztalataiban és a szülők visszajelzései alapján az évek során egyre inkább hangsúlyosabbá vált az a tény, hogy gyerekeink, fiataljaink oktatása és nevelése érdekében többre van szükség, mint amit a román oktatási rendszer képes nyújtani.

A mai szülő elképzeléseit nemcsak a helyi szokásjog mintái alapján fogalmazza meg, hanem utánaolvas, információt keres a digitális felületeken, rendszereket hasonlít össze. Ma már nem lehet csak azzal érvelni, hogy „ez korábban is jó volt, te miért nem fogadod el?”.

A VitaMAG-program alapja a nyitottság az új ismeretek felé és az egyéni teljesítményre való ösztönzés.

Egy diák fejlődését nem másokhoz viszonyítva, hanem önmagához mérten kell értékelni. Pistikének nem azért jár a négyes, mert Palikának nyolcasa van, hanem azért, mert Pistike egy megmérettetéskor ennyit tudott. Ha a következő alkalommal hatosa lesz, akkor az egy jelentős elmozdulás Pistikének, amiért meg kell dicsérni, annak ellenére, hogy továbbra sem érte utol Palikát!

Mi a VitaMAG-képzések elsődleges célja?

Az elsődleges cél a gyerekekkel és a fiatalokkal való törődés. A tudásbázis erősítése, a készségfejlesztés és a személyiség fejlesztése az alapfeladatunk.

Ha egyesével vesszük, akkor a tudásbázisnál azt kell látnunk, hogy a mai digitális társadalomban a diák korábban hozzáfér az egyes tudásanyagokhoz, információkhoz. Mint egy szivacs szívja magába az újat és a számára érdekeset, mi pedig képesek vagyunk ezt jól igazgatni és irányítani. A gyerekeink olyanok lesznek, amilyennek mi neveljük értékítéletre, munka-, család- és hagyományszeretetre, környezettiszteletre. A gyerekeink a mi tükreink.

A készségfeljesztés kapcsán tisztában kell lennünk azzal, hogy a digitális társadalom építése már nem a kezdeténél van. A mai fiatal elvárása, hogy te mint felnőtt kapcsolodj be ebbe a rendszerbe, s ha valamit nem tudsz, kérdezd meg egy nálad okosabbtól, aki lehet, hogy éppen a gyereked! De tudomásul kell venni, hogy a hagyományos oktatási rendszer a végnapjainál tart! A szülő-gyerek közös tanulásának a világa érkezett el, és ezt kifejezetten káros hatalomelvű fellépésekkel ledorongolni.

A személyiségfejlesztés esetében nagy kérdés, hogy ez mitől függ, vagy éppen mitől nem. A mai kor gyereke, fiatalja rengeteg helyzettel, információval találkozik offline, illetve online környezetben, és ezek újszerűen hatnak személyisége fejlődésére.

A hagyományos társadalom alapeszközként használta a megfélemlítést, valamint a sokak által poroszosnak nevezett más módszereket is. Ennek a megközelítésnek a nyomai leginkább az oktatási rendszerben maradtak meg, és a jelenben is számos kárt okoznak.

Programjaink során igyekszünk ezeket a komplexusokat feloldani, a résztvevőket betanítani adott helyzetek, pl. az abszolváló és érettségi vizsgastressz stb. megélésére és feloldására.

Találd meg a megfelelőt

A korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve, a 2021–2022-es tanévre egy olyan csomagot ajánlanak a fiataloknak, amely az alapképzés mellett a következőket tartalmazza:

  • csapatépítést;
  • online kapcsolattartást a diákkal és a szülővel, külön Messenger-csoportban;
  • tanulásmódszertant;
  • vakációs foglalkozásokat, ahol együtt hangolódnak az ünnepekre, játékos kihívásokban nyereményekért lehet versengeni, társasjáték-délelőttökön lehet részt venni;
  • Karriermustrát, amelynek keretén belül különböző munkahelyeket, lelkes szakmaképviselőket keresnek fel;
  • táborozást kedvezményes áron az V., VI. és VII. osztályt végzettek számára.

A programok a tanév szerkezetét követik, a képzéseket heti egy alkalommal tartják, az egyéb foglalkozások a vakációs időszakban zajlanak. Képzéseik tandíjasak.

Tekintsd meg a tanfolyamaikat »

A 6 éve indított VitaMAG-képzések immár viszonylag széles körben ismertek és közkedveltek mind a diákok, mind a szülők körében. Mivel magyarázza a képzések népszerűségét?

Meggyőződésem, hogy eredményeink jelentős része két ténynek köszönhető: partnerként kezeljük a szülőt és munkatársként a diákot.

Sokszor hallani, hogy a szülő ne szóljon bele az oktatási folyamatokba. De miért ne tegye? Egy gyerek, fiatal a felnőtté válása előtti időszakban többet tanul készségekben, viselkedésben a családi és a közvetlen környezetében, mint az iskolában. Ott tanul meg főzni, fűnyírót kezelni, borotválkozni, ablakot pucolni, imádkozni, fejszével bánni, vasalni!

Partnerként kezeljük a szülőt

Én azt értékelem a leginkább, hogy a gyermekeim lelkesen, élvezettel járnak az órákra, még egy hosszú iskolai nap után is – meséli egy érintett szülő. Sosem hallottam a gyermektől, hogy nincs kedve részt venni az órán, nem talált ki kifogásokat, hogy hiányozzon – egészíti ki egy másik édesanya. Sokkal rosszabbra számítottam – teszi hozzá egy részt vevő diák –, de az órákat feldobja a társaság és az érdekes tanulás.

Más kérdés, hogy hogyan kommunikál az iskola szereplőivel a szülő. Legyen stílusa akkor is, ha egyszerű ember és megfelelő magatartása akkor is, ha a tanárhoz képest túlképzett vagy más anyagi helyzetben van. A gyerek az iskola befejezése után is a szülőnél marad sokáig vagy így, vagy úgy, tehát miért ne lehetne beleszólása a szülőnek?

Igen, nálunk kérdezhet, panaszkodhat, amíg elegánsan teszi, közben pedig nem kell megizzadnia és azon gondolkodnia, hogy majd a véleménye meglátszik a gyereke jegyeiben.

A kisemberek a munkatársaink. Nekik is vannak jó és rossz napjaik, vannak lentek és fentek, amikor el kell fogadni az adott lelkiállapotukat. Energiabombák ők, akiknek az ülés a legtöbb esetben kínszenvedés, interaktívak, mindenbe is beleszólnának, ha lehetne, és ezt legtöbbször nem visszafogni kell, hanem mederbe terelni.

Természetesen minden gyereket a maga tudása és képessége szerint.

Nincsen jó vagy rossz diák: csak nem megfelelő helyre küldött fiatal, és a döntést egy felnőtt hozta meg.

Ha oktatóként egy gyereket társként fogadsz, nagyon tudja értékelni, viszont ehhez következetesnek kell lenni és olyan szabályokat kell elfogadtatni vele, amelyeket ő is tiszteletben tart.

Képzési csomagokkal jelentkeztek román és angol nyelvből, valamint matematikából. Mit tartalmaznak ezek a csomagok?

A csomagok az V-XII. osztályos korcsoportnak tartalmaznak felkészítőket, amelyeket az ősszel kezdődő tanévtől a III-IV. osztályosok számára is elérhetővé teszünk.

Az alapötletet a matematika és az angol adta, aztán a románra lett a legnagyobb érdeklődés! Az évek során a nyelvelsajátítás mellett a vizsgafelkészítők is folyamatosan fejlődtek. A hatékonyság növelése érdekében az elmúlt időszakban több tanulásmódszertan és csapatépítő programot szerveztünk.

A motivációs programok közül talán a legsikeresebb a VitaMAG Karriermustra. Ezen programok során a gyerekek és fiatalok megismerkedhetnek különböző szakmákkal, munkájukat szerető szakemberekkel, munkahelyekkel és az egyes szakmák esetében lehetséges munkakörökkel. A VitaMAG Karriermustra célja, hogy pozitív szemléletet alakítson ki az ifjúságban és nem feltétlenül az, hogy már most egy bizonyos foglalkozás irányába terelje őket.

Az egyes képzéseink élén több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak: Ilyés Krisztina és Egyed Gergő nyelvtanárok a kezdetektől a munkatársaink, sajátos pedagógiai módszereikkel komoly eredményeket érnek el évről évre. A matematika sajátos területén is több oktatóval dolgozunk.

A felnőtteknek szóló képzést kiknek szánják, és mire lehet számítani?

A nálunk oktató pedagógus kolléga szabadkezet kap a módszerei megválasztásában, amelyeket tesztelhet és sikerei esetén megosztja az intézményünkben oktató társaival is. A visszajelzéseik alapján ez az egyik motivációs tényező, ami miatt szeretnek nálunk dolgozni.

Ezt a gondolkodásmódot tuningolta meg a koronavírus időszaka, amikor az oktatóink nagyon rugalmasan álltak át az online oktatási üzemmódba. A jövő a hibrid oktatás, ma már nem elképzelhető az oktatás csak hagyományos eszközökkel, mert az élet a fiataltól másképp fogja elvárni. Gondoljunk csak arra, hogy nemsokára eljön az az időszak, amikor online felületen kell céget bejegyezni és csak számlapénzzel fogunk fizetni.

A felnőttképzési részlegünk tehát a tanárok munkáját kívánja segíteni, akik nyitottak mindennapi munkájukba bevinni a digitalizációt, valamint az újszerű oktatásmodszertant.

Tervezik-e a képzési paletta bővítését a közeljövőben?

Természetesen folyamatosan szélesedik a szolgáltatási paletta: a digitalizáció, a programozás, a fizika, a sport adott területei, más készségek fejlesztése (fotózás, cukrászkodás, kertészkedés, barkácsolás) a terveink között vannak.

A témalehetőségek változatosak, viszont a fizikai és szakmai feltételeket is biztosítani kell. Így hát folyamatosan keressük azokat a nyitott és partnerségben gondolkodó cégképviselőket Székelyudvarhelyen és környékén, akik proaktívan támogatnák programunkat szakemberrel, műhellyel, anyagi forrásokkal.

A VitaMAG csupán tanulásról szól?

Elsősorban igen, de a közösségfejlesztésre is odafigyelünk. A diákjaink minden oktatási év végén egy kedvezményes táborban vesznek részt Zeteváralján, a Cetate Production sátorgyár támogatásával. Ez a diákok számára a hab a tortán, itt 4 napon keresztül intenzíven élnek és megélnek.

A 2021-es táborunk július elsején járt le, 50 kisdiák ivett részt. A tábornak helyt adó panzió pincére arra a kérdésemre, hogy tudja-e, kik vagyunk és mi a táborunk értékrendje, azt válaszolta, hogy mindent tud, mert az első hasonló táborban ő is részt vett. Kell ennél több?