Miért kellett lebontani a Matrica víztornyát?

Az Întreprindere de Matrițe și Piese din Fontă, vagyis a Matrica- és Öntvényalkatrész-gyár parkolója a szocializmus éveiben.

Az 1975 és 2018 között működött Matrica gyár 40 méter magas víztornyát csütörtök délután robbantással bontotta le egy Maros megyei szakcég. Az erről készült videót itt nézheted meg.

Az épület a ’70-es évek derekától volt a városkép része, a szocializmusban gyakran szerepelt a Székelyudvarhelyt ábrázoló képeken, mivel a város legnagyobb gyárához tartozott, és az egyik legmagasabb ipari építménynek számított.

A víztorony mintegy 200 köbméter víz tárolására volt alkalmas, ez az úgynevezett „kalapban” volt, innen szabadeséssel került az épület oldalfalaiban levő vezetékekbe. Maga a betonoszlop üres volt, vagyis víz nem, csak a vezetékrendszer volt benne. Falai vasbetonból készültek. Biztonsági víztárolóként használták, hogy mindig legyen víz az öntödékben, vagy bármilyen tűz esetén a kemencék oltására. Földszintjén tűzcsapok voltak – mondta el a gyár egykori munkatársa.

A lebontásra azért volt szükség, mert állagmegőrző munkálatokat kellett volna végezni, itt-ott hullottak már a betondarabok az épületről. A felújítás költséges lett volna, viszont a víztorony kapacitása már nem felelt volna meg a jelenlegi tűzvédelmi előírásoknak, a víz mennyisége kevés lett volna a teljes telephely ellátására – tudtuk meg.