Mi várható május 15-étől?

A kormány benyújtotta a parlamentnek a szükségállapotot május 15-én váltó, készenléti állapotra vonatkozó törvénytervezetet – közölte a kabinet hétfői ülését követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Amennyiben a tervezet a parlamenti döntés után ebben a formában érvénybe lép, a készenléti állapot alatt kötelező lesz a maszkviselés a közlekedési eszközökön, a nyilvános zárt helyeken, az üzletekben és a munkahelyeken.

A hatóságok továbbra is felső határt szabhatnak a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek, rovarirtószerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árának.

Vásárlás

Megengednék azoknak az ételt és italt forgalmazó kereskedelmi egységeknek a működését is, amelyek room service (szobaszerviz), drive-in (behajtós) vagy home delivery (házhozszállítás) módban működnek.

Továbbra is zárva maradnának a bevásárlóközpontok, kivéve azokat az elektromos és elektronikus gépeket forgalmazó üzleteket, amelyek házhoz szállítanak, illetve azokat az egységeket, amelyek külön bejárattal rendelkeznek, és el vannak zárva a bevásárlóközpont többi részétől (nem átjárós). Ez utóbbi szabály alól is felmentést kapnak a személyes higiénét, tisztaságot (mosodák) szolgáló egységek, fogászati rendelők, szemészetek stb.

Munka

Érvényben marad az az előírás, miszerint az egészségügyben versenyvizsga nélkül is alkalmazni lehet új munkerőt az üres vagy ideiglenesen üres állásokra, amennyiben az alkalmazás nem haladja meg a készenléti állapot idejét.

Munkaügyi területen a kollektív munkaszerződések érvényességét a készenléti állapot végéig és attól számítva további 90 napig meghosszabbítják, az 50 alkalmazottat meghaladó állami intézményeknél és cégeknél egyénre szabott munkaprogramokat dolgoznak ki (eltérő időpontokat kell megadniuk a napi munkavégzés kezdésére és befejezésére).

A közintézményeknek megengedik, hogy maximum hat hónapra alkalmazzanak szerződéses személyzetet a járvány leküzdése céljából szükséges területeken.

Oktatás és minden egyéb

A tanügyben folytatják a digitális oktatást, és kötelesek eszközöket biztosítani azok számára, akiknek nincs ehhez hozzáférésük – erről a tanügyminiszter is nyilatkozott korábban.

A benyújtott tervezet értelmében az év lezárásáról, a záróvizsgákról, a sport területén edzőtáborokról, versenyekről, illetve a múzeumok, könyvtárak, mozik működésére, szabadtéri rendezvényekre vonatkozó szabályokról, a csődeljárásban és büntetésvégrehajtásban bizonyos engedmények nyújtásáról az illetékes minisztériumok döntenek.  Az egyházakról is csupán annyit mondott Dancă, hogy szabadon működhetnek, az egészségügyi normák betartása mellett.

A jogszabálytervezet felhatalmazza ugyanakkor a hatóságokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a légi, vízi, közúti és vasúti szállítást illetően, az országos vészhelyzeti bizottság határozataival összhangban.

A kormány azért nyújtott be törvénytervezetet, mert korábban a szükségállapotról szóló sürgősségi kormányrendelet elfogadását alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság – ezzel kapcsolatban merült fel a kiszabott bírságok eltörlése, amiről itt írtunk bővebben.

A készenléti állapotot szabályozó törvénytervezettel ezért a kihágások jogállását oly módon módosítanák, hogy összhangban legyen a 2001/2-es kormányrendelet előírásaival, mivel az 1999/1-es rendelet alapján megszabott rendszer sértette az alkotmányt.

A jogszabálytervezetet elküldték a parlamentnek, amelynek sürgősségi eljárással kellene megtárgyalnia azt. A tervek szerint a szükségállapotot május 15-étől váltja a készenléti állapot.

Agerpres, Mediafax