Mi még mindig itt vagyunk Malomfalván

Képernyőfotó

Újabb nyikómalomfalvi gyerekek sikertörténetéről szól ma a fáma. Hétfőn, június 10-én számoltunk be róla, hogy több malomfalvi kisiskolás szervezett szemétgyűjtést a faluban, most három unokatestvér érdemeiről mesélünk. Farkas Leila, Sinka Farkas Luca és Farkas Gréta nyerték a Trianon 100 „Milyen jó, hogy itt vagyunk” című videópályázatának gyerekeknek kiírt kategóriáját.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Nemzeti Összetartozás Napja és Trianon 100. évfordulója alkalmából fiatalok számára hirdette meg „Milyen jó, hogy itt vagyunk” című videópályázatát május 12-én tették közzé anyaországi és külhoni 10-25 évesek számára, akik olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült kisfilmmel jelentkezhettek, amelyben bemutatják, mit jelent számukra a nemzeti összetartozás. A fiatalok három korcsoportban jelentkezhettek: 10-14 évesek, 15-18 évesek és 19-25 évesek korosztálya. Az alkotások hossza minimum 15 másodperc, maximum 5 perc lehetett.

„A keresztlányom, a testvérem lánya, Leila 10 éves. Ő szeretett volna részt venni valamiben, megmérettetni magát. Szétnéztünk, hogy milyen lehetőségek vannak, a szavalóversenyek már le voltak járva, a lányom óvónénije küldte el a videópályázat felhívását” – mesél Farkas Réka, Sinka Farkas Luca édesanyja, aki segített a lányoknak kitalálni a videó koncepcióját.

Mivel szerették volna, hogy Luca, és Leila testvére, Gréta is részt vegyen a videóban, ezért valami személyesebbet akartak, minthogy egy költőnek elszavalják a Trianonról írt versét. „Meg tudtuk volna tanítani, hogy szépen elszavalják, de az nem egy ekkora gyerek szájába való, akartunk valami pluszt” – magyarázza Luca édesanyja.

A történet így Magyari Amáliáról szól, aki nem egy kitalált személy, Farkas Réka déd-, a lányok ükanyja. Leila és Gréta édesapja, Farkas Árpád – aki politológiát, és történelmet tanult – segített összerakni a történet gerincét, és Sinka Arnold, Luca édesapja is korrigálta azt, majd Bálint Károly vette videóra. Ugyan a felhívásban az szerepelt, hogy telefonnal is készülhet a videó, Farkas Réka azt vallja, „ha valamit csinálunk, csináljuk jól”, így elvetették ezt a lehetőséget.

Az édesanya mégsem számított arra, hogy nyerhetnek, nagyon drukkolt, hogy az első tízben – amelyekből végül kiválasztották a győztest – benne legyenek. Farkas Rékától azt is megtudjuk, a nagyobb gyerek már érdeklődik a történelem és a családtörténet iránt, a kicsikék élvezték, hogy be kell öltözni, szavalhatnak egyet.

A gyerekek a 10 és 14 közötti gyerekek kategóriájában nyertek, és 300 ezer forint értékű pénzjutalomban részesültek.