Mi lesz az Izraelben ragadt románokkal?

Hadiállapotot hirdettek szombaton, október 7-én Izraelben, miután a Gázai övezetből rakéták tömegét lőtték az ország déli és középső részére. Ezt megelőzően a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője bejelentette, hogy elindították az Al-Aksza Vihar hadműveletet, rakéták ezreit lőve ki Izrael felé – írja az Agerpres hírügynükség.

Az MTI hétfő reggel kiadott tájékoztatása szerint, eddig legalább 700 izraeli halálos áldozata van az iszlamista szervezet hétvégén indított támadásának, több mint 2.100 sebesültről is tudni, tájékoztatnak a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportáljára hivatkozva.

Mint Marcel Ciolacu miniszterelnök újságírói kérdésre elmondta, román sérültekről nem tudnak, és a közvetlen konfliktusövezetben sincsenek románok.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában arról kérdezték a kormányfőt, hogy van-e tudomásuk olyan, a Hamász ellenőrzése alatt álló izraeli területen tartózkodó román állampolgárokról, akik segítséget kértek a hazajutáshoz. Ciolacu tájékoztatása alapján 790 ilyen román állampolgárról tudnak, és a külügyminiszterrel közösen keresik a megoldásokat a hazaszállításukra.

Kiemelt kép: unsplash.com/COLE KEISTER