Mi lesz a vizsgákkal a sztrájk miatt?

Még nincs szükség az országos vizsgák elhalasztására, a közelgő kompetenciavizsgákra pedig van megoldás – jelentette ki kedden Ligia Deca tanügyminiszter.

A tanügyminiszter megismételte, hogy mindenképpen szeretné elkerülni az országos képességfelmérő vizsgák és az érettségi elhalasztását, és egyelőre erre nincs is szükség. A következő napokban felmérik a helyzetet, és reméli, péntekig minden adott lesz ahhoz, hogy ne legyen szükség a vizsgák elhalasztásának bejelentésére.

Ha a tanügyi sztrájk folytatódik,

akkor az érettségizők – hétfőn kezdődő – kompetenciavizsgáit az adott tantárgy éves tanulmányi átlagával osztályozhatják, ahogy a világjárvány idején is tették.

Hozzátette, nem hiszi, hogy ez az ideális megoldás, mivel a kompetenciavizsgáknak a diákok jelenlegi tudását kellene felmérniük, de szükség esetén alkalmazni fogják. Mindenképpen olyan megoldásokra törekednek, amelyek a legkevésbé hatnak negatívan a tanulókra, mivel az a fontos, hogy a sikeresen érettségiző diákok jelentkezhessenek az általuk kiválasztott egyetemekre.

Azoknak a érettségizőknek, akik a kompetenciavizsga tantárgyából bukásra állnak, meg kell adni a javítás lehetőségét, mondta még a tanügyminiszter. 

Agerpres