Mi lehetne jobb ilyenkor, mint egy házi fagyival hűsölni?

Fotók: MIHÁLY ÁGNES

Tombol a kánikula, a nyár legmelegebb napjai még hátra vannak. Mi is lehetne jobb ilyenkor, mint egy házi fagyival hűsölni? Nagyon sokféle fagyi-imádó ember létezik. Van, aki a krémes hideg finomságokat szereti, van, aki a jeges fagyikra esküszik, van, aki csak ostyából szereti, és van, akinek csak kicsi kanállal esik jól. És ugyanígy vannak, akik századjára is a gyümölcsfagyit választják, és hozzám hasonlóan pedig sokaknak a pisztáciás, a vaníliás vagy a fehércsokis fagyi a kedvence.

Én most két olyan hűsítő finomság receptjét mutatom meg, amelyikből az egyik csupa gyümölcs, a másik pedig egy krémes, vaníliás fagylalt. Máris lehet helyet csinálni a fagyasztóban, hogy mindkettő elférjen egymás mellett.

Málnás-mangós fagyi

Hozzávalók:

Ehhez a finomsághoz mindenképp szükségünk lesz egy trumixgépre, botmixerre vagy késes aprítóra, hogy a gyümölcsöket le tudjuk pürésíteni. A mangót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a görög joghurttal, a tejszínnel és a cukorral összeturmixoljuk. Ez kerül a formáink aljába. A málnát is lepürésítjük a cukorral, majd a mangós alapra öntjük. Beleszúrjuk a kis „pálcikákat”, majd 4-5 órára fagyasztóba tesszük. Ahhoz, hogy könnyen ki tudjuk majd venni a fagyikat a formából, tegyük néhány másodpercre forró vízbe, húzzuk ki, és máris nyalogathatjuk.

Tipp:

A mangó és a málna helyett használhatunk bármilyen gyümölcsöt. A cukor mennyisége pedig attól függ, hogy mennyire édes a gyümölcsünk, ezért kóstolgassuk közben. Sőt, cukor helyett használhatunk mézet is, így még egészségesebb édességet készíthetünk magunknak vagy a gyerekeinknek.

Ha szeretnénk, hogy a két réteg külön legyen egymástól, miután az első gyümölcsréteget formába öntöttük, tegyük a fagyasztóba, míg megszilárdul, csak ezután öntsük rá a második réteg gyümölcspürét.

Vaníliafagylalt

Hozzávalók:

A hozzávalókat lassú tűzön néhány percig folyamatosan kavargatva összefőzzük. Figyeljünk arra, hogy a házi vaníliapudinggal ellentétben ez most nem kell besűrűsödjön. A tejes masszát egy mély edénybe öntjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a fagyasztóba tennénk legalább 8 órára. A házi fagylaltokban, ha fagyigép nélkül készítjük, sokszor találunk kis jégkristályokat, amiktől nem lesz olyan krémes a fagylaltunk, mint amilyenre vágytunk. Erre mutatok most egy jó tippet.

Ha a fagyink megfagyott, vegyük ki a hűtőből és vágjuk kisebb kockákra. Tegyük a fagyikockákat turmixgépbe, turmixoljuk néhány másodpercig, majd az így kissé folyékonnyá vált masszát öntsük vissza az edénybe, és tegyük néhány órára újra a fagyasztóba. Mikor legközelebb kivesszük, látni fogjuk, hogy így egy selymes, krémes fagylaltot kapunk. Egy icipicit időigényes, de minden perce megéri.

Tipp:

Ez egy alaprecept, de ehhez tehetünk ízles szerint csokit, fehércsokit. Megbolondíthatjuk különböző gyümölcsdarabkákkal. Megszórhatjuk kekszdarabokkal, vagy a kedvenc csokoládénkkal.