Mi köze Tomcsának a tekézéshez?

Újabb értékekkel gazdagodott a Székelyudvarhelyi Értéktár, közölte közleményében a Civil Kurázsi Egyesület, amely a programot koordinálja.

A felhívására beérkezett pályázatok alapján a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság a következő javaslatokat vette fel a listára: Spanyár Pál munkássága és háza, Örösi Pál Zoltán munkássága, a székelyudvarhelyi belvárosi templom, Méhes György életműve, Palló Imre életműve, a székelyudvarhelyi asztalitenisz, a székelyudvarhelyi tekézés, az egykori Budapest (Bukarest) Szálló, az Állami Főreáliskola (jelenleg Eötvös József Szakközépiskola), Csanády György életműve, és Tomcsa Sándor életműve.

Ezzel a székelyudvarhelyi értéktárba felvett értékek száma 25-ről 36-ra emelkedett – a korábbi listát itt közöltük.

Az újabb értékek közül az Örösi Pál Zoltán, Méhes György, Palló Imre, Csanády György és Tomcsa Sándor munkásságát, a székelyudvarhelyi asztaliteniszt, a székelyudvarhelyi Állami Főreáliskolát javasolják felvételre az Udvarhelyszéki Értéktárba is, illetve Örösi és az asztalitenisz kivételével az Erdélyi Értéktárba is.

Az Értéktár Bizottság 2022-es évi tervei

között továbbra is szerepel a székelyudvarhelyi értéktár népszerűsítése, promóciós film készítése és az értéktárat bemutató tablókiállítás. A 2021-2022-es időszakban hat udvarhelyszéki érték népszerűsítésében és megörökítésében külön projektre vállalkoztak.

A budapesti Anthropolisz Egyesület, a keresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület, az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Civil Kurázsi Egyesület közösen választotta ki a Parajdi Sószoros, a Szentábrahámi székely gyógynövényes termékek, a Szeltersz-völgy természeti ritkaságai, a Kováts Fényképészet, a Székely Dalegylet, és a székelykeresztúri Petőfi-kultusz emlékei értékeket, melyekről történeteket és archív fotókat gyűjtöttek össze. A bemutató anyagok elérhetőek lesznek az interneten, az értékhez kapcsolódó helyszíneken elhelyezett QR-kódos jelölő táblák segítségével, továbbá számos székelyföldi és magyarországi középiskolában is bemutatják ezeket 2022 folyamán, ígérik.

Az értéktár ügyintézését, gondozását felvállaló Civil Kurázsi Egyesület továbbra is várja a javaslatokat, ismertetőket, melyekkel folyamatosan bővíthető a városi értéktár. További információért a civilkurazsiegyesulet@gmail.com email címen, vagy Facebookon a Székelyudvarhelyi Értéktár oldalán lehet érdeklődni.