Mi kell a városunkba érkező turistának?

Az idegenvezetők szerint információ, vécé és sok más. Így látják Udvarhelyet az idelátogatók.

Egy idegenvezető, amikor vezet egy turistacsoportot, akkor a turista szemével is látja a várost, hiába ismeri már azt, mondta Orbán Melinda a TourInfo iroda vezetője arról, hogy miért kérdeztek idegenvezetőket a székelyudvarhelyi tapasztalataikról. A cél az volt, hogy a vendégek visszajelzései alapján kapjanak képet a városunkról, arról, hogy milyen problémákba ütköznek.

Magyari Vass István, az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnökének közvetítésével sikerült harminc olyan idegenvezetőhöz eljuttatni a TourInfo kérdőívét, akik csoportokat hoznak Székelyudvarhelyre. Orbán Melinda a jövőben ki szeretné terjeszteni a felmérést a román idegenvezetőkre is, de már ez is egy nagyon jó kiindulópont lehet, hogy az igények szerint próbálják felépíteni a következő évi tevékenységeket.

Hogy mit mutatnak az eredmények?

Jót-rosszat egyaránt. A megkérdezett idegenvezetők majdnem fele átlagosan 2-3 órát tölt el a városban csoportjával, további 33 százalék csak egy szűk órát tölt el városunkban, azt is a központban. Mindössze tíz százalékuk tölt el legalább egy napot a városban, de ők sem többet, mint hármat. Ami a turisták szálláshelyeit illeti, ha Székelyudvarhely városnézése szerepel a programban, az idelátogatók csupán 13 százaléka száll meg Udvarhelyen, 57 százalék a környező udvarhelyszéki településeken.

Az eredményekből kiderül, hogy a vendég szemében tiszta a városunk, barátságos és az épített örökségünk is a kiemelt értékek közé tartozik. A negatívumoknál a közlekedést emelték ki, a zsúfolt forgalmat, kevés százalékban ugyan, de voltak, akik kifogásolták az események, programok hiányát is. Sőt, ennél valamivel többen említették a problémák között a közvécé hiányát, elhanyagoltságát.

A közvécé – a TourInfo vezetőjének tudomása szerint – nemsokára megújul, szerinte fontos lenne, mert ez az egyik első dolog, amivel szembesülnek a vendégek. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta, a város költségvetésének áprilisban esedékes elfogadása után lesznek konkrétumok.

Egy kis édesség bármikor, pálinka is jöhet

Vendégeink leginkább cukrászdákba ülnek be, de az idegenvezetők húsz százaléka például sehová nem ül be a turistákkal. Látványosságaink közül az Emlékezés Parkja a legfelkapottabb, majd a Szejkefürdő és a Vasszékely. Érdekesség, hogy a Székelytámadt várat csak az idelátogató turisták negyven százaléka nézi meg, a Haáz Rezső Múzeumnál még rosszabb a helyzet, az idegenvezetők alig 16 százaléka látogat oda csoportjával.

Hatvan százalékuk hagyományostermék-bemutatók, műhelyek, például pálinkafőző műhely látogatásával egészítené ki az udvarhelyi csoportvezetéseket, húsz-húsz százalék a gasztronómiai programokkal, illetve a város körül szervezett túrákkal. Arra is érdekes válaszokat adtak az idegenvezetők, hogy mi hosszabbíthatná meg a turisták tartózkodási idejét.

Legtöbbjük szerint egy fesztivál jó apropó lehetne a maradásra, a hagyományos, székelységhez kapcsolódó programok szintén, például a vár udvarán. „Mindenképpen a vár ki és feltalálása. Tálalása” – fogalmaz egy másik idegenvezető. Van, aki a sósfürdőben, van, aki a sétára alkalmasabb utcákban látná a vonzerőt, van, aki pedig az olyan nagybefektetések véglegesítésében, mint a Legendárium Mini-Erdély Parkja, vagy a Planetárium.

Inkább csillagtúraközpont,

mint olyan megállóhely, amely napokig tud újat mutatni, mondják a megkérdezettek. Így a város turisztikai ajánlata sokak szerint el is marad a Sóvidékhez, a Gyimesekhez, vagy a Gyilkos-tó környékéhez képes. A természeti látványosságokkal azonban nem is veheti fel a versenyt, így főként kulturális szempontból tehetné azt meg. Érkezett olyan válasz is a kérdőívre, amely szerint egész Hargita megye a turisztikai potenciálja alatt teljesít, nem kivétel ez alól Udvarhely sem, persze van, aki szerint előkelő helyen áll városunk a megyében, Csíkszeredával egyetemben.

Az idegenvezetők a kérdőív végén javaslatokat is tehettek arra, milyen fejlesztéseket tennének a vonzóbb turizmus érdekében. A kérdőív eredményeit alátámasztja, hogy többen gyalogosbaráttá tennék a központot, ennek érdekében még az autósforgalmat is kitiltanák a városból. A leszállóhelyek és buszparkolók kijelölése és az információs táblák kihelyezése is lendíthetne egyet a turistaforgalmon. Utóbbiakat több nyelven látnák szívesen a turistavezetők. A nemzetközi forgalmat persze nem csak ezzel, hanem élményekkel is fel lehetne szerintük lendíteni.

Tipikus city break-es szolgáltatásokat látnék: majdnem ingyen bérelhető kerékpárok, összetett city break csomagok árusítása (múzeumok, fürdés, szejkei látnivalók, szállás félpanzióval. (…) Amennyiben az udvarhelyi városvezetés és turisztikafejlesztés kilép a szűk városi látókörből, és belátja, hogy Udvarhely túl kicsi, hogy több napig ott tartsa a vendégeket, akkor ki lehetne egészíteni csillagprogramokkal Bögözbe, Derzsre, Máréfalvára, Homoródfürdőre stb.” – érvel az egyik idegenvezető.

Tervek, kérések vannak

A TourInfo megpróbálja hasznosítani a kérdőívek által begyűjtött válaszokat, ennek érdekében egy fórumot is tartottak februárban, amelyen Orbán Melindán és Magyari Vass Istvánon kívül Orbán Árpád alpolgármester és László Szabolcs, a Helyi Rendőrség vezetője is részt vett.

A turisztikai iroda vezetője szerint a helyi rendőrök például nagyban segíthetnék a turistabuszok eligazodását, László Szabolcs meg is ígérte. Ezeket a leszálló és parkoló pontokat azonban ki kell jelölni, hiszen egyelőre nincsenek, erre már leadták a kérést a városházán. Szeretnének parkolóhelyet a stadion mellett, és így a közlekedésben sem lesz a turistabuszok miatt torlódás.

A Junior étterem parkolójában is egy jó lehetőséget látnak ebből a szempontból, a Rákóczi úton, a volt Postabank előtt is jó leszállóhelyet lehetne kialakítani a turisták számára, ahonnan percek alatt fel lehet sétálni a központba. Sőt, még a Helyénvaló bolt is útba esne ezáltal. Orbán Melinda szerint inkább sajátos ételeket, apró helyi szuveníreket vásárolnak az idelátogatók, másra nem igazán költenek.

Ami a vendégnek jó, nekünk is jó

Az információs táblák kihelyezése is fontos lenne, hogy kérdezősködés nélkül tudjanak eljutni a turisták a Székelytámadt várhoz, a Művelődési Házhoz, a városi parkhoz, a múzeumhoz. „A kérések ezzel kapcsolatban a hivatalban vannak, mi megtettük a javaslatainkat az idegenvezetők egyesületével közösen és várjuk, hova tudják azokat a táblákat kirakni, amelyekre mi a térképeinket rá tudjuk tenni. Fontos lenne, hogy amikor a turista megérkezik, azonnal kerüljön a kezébe egy térkép a városról” – mondja és elárulja, hogy nyomdában vannak már a térképek.

Egy idegenvezető applikáció is elkészült már, de eddig az idegenvezetők 10 százaléka használta csupán, pedig sokkal élvezhetőbbé teheti a városi sétát. „Vannak szobraink, parkjaink, épületeink, amelyek tényleg szépek, viszont kell mellé valami, ami megadja az ízét az egész városi sétának, és remélem, hogy ez a hangos idegenvezető lehet az” – mondja Orbán Melinda az alkalmazásról. Úgy gondolja, ez a helyieknek is érdekes lehet, olyan információkat tud nyújtani épületeinkről és neves személyiségeinkről, amelyeket nem tudunk. Az app angol és román nyelven is elérhető.

Mi kell még?

A TourInfo egy egész napot javasolna Udvarhelyen szállással, programokkal, kiállításokkal, és emellett az Erdélyi Kárpát Egyesülettel közösen különböző túraajánlatokat is kidolgoztak az udvarhelyi körgyűrűn.

Szerintük az épített örökséget nézve nem állunk rosszul, de sokkal vonzóbb látványosságunk lehetne a Székelytámadt vár. Programok kellenének az udvarára. Olyanok, mint a harangkiállítás, vagy a kézműves házikók programjai a nyári szezonban, és legalább egy kávét meg lehessen inni helyben. Orbán Melinda szerint ezekre kellene összpontosítani, mert ettől lehet különlegesség.

A „legendás szállások” is segíthetnek, hogy kicsit különbözzünk a környéktől. „Ha már itt van a Legendárium, és segítőkészek, akkor csempésszünk be egy-egy legendát a szállásokra, építsünk ki ott ennek megfelelő gyereksarkot és legyenek mellé legendás túráink is” – veti fel az ötletet Orbán Melinda. Úgy gondolja, hogy Udvarhelyről be lehetne járni a környékbeli legendás helyeket, különféle programokkal kiegészítve.

Kisebb erőfeszítéssel meg lehetne oldani, de sokat lendíthetne a város jellegén, ha nagyobb hangsúlyt fektetnénk a legekre. „Nekünk van a legnagyobb épített Patkónk a világon, de nem sikerült még történetet írni rá” – teszi hozzá a kézenfekvő példát.

Az irodavezető beszélgetésünk végén még azt emeli ki, hogy milyen fontos lenne, hogy nem csak a turisták, hanem a városlakók is érezzék úgy, hogy igenis jó bejönni hétvégén a városközpontba. „Programok, események folyton vannak a városban, muszáj nekünk jól érezni magunkat ahhoz, hogy másoknak is sikerüljön”.