Mi folyik Pesten?

Lassan egy hete tüntetnek a rabszolgatörvény miatt. Hosszú hallgatás után az M1 is megszólalt, de csak egyoldalúan tudósítanak.
Fotó: fuhu.hu

A magyar parlament a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt is módosította, amellyel egy olyan új bírói kart hoznak létre, amelynek tagjait gyakorlatilag a kormánypárt választhatja ki, és amely a legfontosabb állami eljárásokkal kapcsolatos perekben dönt majd, mint például az adóhivatallal, a rendőrséggel, az önkormányzattal vagy a választási bizottsággal kapcsolatos ügyekben, de hozzá tartozik majd többek között a közérdekű adatkérések, közbeszerzések, tüntetések és sztrájkok jogosságának elbírálása is. (euronews.com)

Vasárnap csúcsosodott az a tüntetéssorozat Budapesten, amely a december 12-i országgyűlési szavazást követően, az ún. rabszolgatörvény elfogadásának okán indult. Az Országgyűlés arról döntött, hogy a jelenlegi évi 250 túlórát 400-ra lehetne emelni, azaz akár minden szombaton elrendelhető lenne egy teljes munkanap ledolgozása, és csak három év elteltével kell kifizetni a túlórákat a dolgozóknak.

Teljesen követhetetlenné válhat a túlórák elkönyvelése és rendkívül hátrányos, ha csak három év után kapják meg pénzüket a dolgozók – kifogásolta a Blikknek Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Fotó: euronews.com

A kormánypárt nemes egyszerűséggel úgy indokolta döntését, hogy többet dolgozhat, aki többet akar keresni, de közben egyáltalán nem leplezték, hogy valójában a nagy német munkaadók (pl. autógyárak) kérésének tettek eleget.

A tüntetők a Kossuth térről a magyar közszolgálati médiaszolgáltató (MTVA) székhelyéhez vonultak, majd ellenzéki képviselők bejutottak az épületbe, bent töltötték az éjszakát, de nem sikerült a stúdióban felolvasni követeléseiket, ezért a közösségi hálón közvetítették mondanivalójukat. Szél Bernadett képviselő több videót is feltöltött saját oldalára a székházból, ez az egyik:

A magyarországi nyomtatott és internetes média különféle módon tájékoztatott, vagy éppenséggel hallgatott az eseményekről. Az index.hu összeállítása szerint nem is voltak olyan egyformák a kormánypárthoz közeli lapok vasárnapi tüntetésről szóló tudósításai, mint azt az eddigiek alapján gondolni lehetett volna.

Szerintük a „Magyar Hírlap továbbvitte a párt ökle vonalat, itt a karácsonygyalázás vádja volt a fő motívum”, a Magyar Idők viszonylag tárgyilagosan tudósította olvasóit arról, mit történt a fővárosban a Kossuth tértől a Kunigunda utcáig.

“A Kossuth tér felé felállított pódiumnál a mintegy hétezer tiltakozó részvételével zenés-táncos mulatság kezdődött némi Orbán takarodj! és Mocskos Fidesz! jelszavakkal” – írta a Magyar Idők, majd az MTVA-hoz vonulásról ily módon tudósítottak: “Az élbolyban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő menetelt, aki arról értekezett: azért indultak a Kunigunda utcába, mert a közszolgálati televízió el akarja hallgatni a rabszolgatörvény miatt kirobbant tiltakozó hullámot.”

Fotó: Népszava

A 888.hu nem hazudtolta meg önmagát, folyamatosan sorosozott a tüntetéssel kapcsolatban. „A Soros-csürhe a közmédiához megy lázongani, már ha elérnek odáig” cím alatt a következő sorokat lehet olvasni a kormányközeli oldalon: „Miután befejeződtek a szövegek, a rendezők közölték, hogy ennyi volt, mindenki békésen térjen haza, ám a felajzott tömeg ennek nem örült, először a Kossuth térre mentek, ahol lelkesen skandálták azt, ami épp eszükbe jutott, majd egy kis tűnődés után arra jutottak, hogy megunták a parlamentet, így inkább átmennek a fagyos időben a Kunigunda útjára, az MTVA-székházhoz.”

A 444.hu ehhez képest tárgyilagosan számolt be az eseményekről:

Fél napig hallgatott az M1

Mindeközben a közszolgálati M1 vasárnap este 9-kor kezdődő Híradója csupán arról számolt be, hogy a Kossuth téri tüntetés résztvevői az MTVA székháza elé vonultak. Még egy élő kapcsolást is beiktattak a tetőről, de a hírblokkban arról egy szó sem esett, hogy miért pont a közmédiához vonultak az emberek.

A hétfő reggel hat órai híradó vezető híre sem az volt, hogy 13 ellenzéki képviselő éjszakázott az épületükben, hanem, hogy “a bevándorláspárti erők tüntetésekkel helyezték nyomás alá a kormányokat Európa-szerte” – tájékoztat a 444.hu, idézve a Fidesz-közeli Nézőpont elemzőcsoport vezérigazgatóját, Mráz Ágoston Sámuelt, aki a római és a bécsi tüntetésekre utalt.

Fotó: napi.hu

A közmédia nem csak a műsorában, de honlapján sem tartotta elég fontosnak a tüntetők jelenlétét, viszont közölték Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter álláspontját. Szerinte az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a szervezői és résztvevők között Soros György kitartottjai nagy számban vannak jelen, és egy szűk kisebbség agresszív fellépésének nevezte a tüntetést.

Tőkés Lászlót is belekavarták a közszolgálati híradósok, akik a Kossuth téren keletkezett károkról szóló hírben arról számoltak be, hogy a demonstrálók akasztófára küldenék Tőkés Lászlót, a Fidesz EP-képviselőjét. A híradó szerkesztői ezt a tüntetők által hátrahagyott aszfaltrajz alapján állították.

Ezen egy akasztófán logó figura, mellette pedig a „TŐKÉS FIDESZES‟ felirat olvasható. Az aszfaltrajz a 444.hu szerint nem a volt püspöknek üzent, hanem a magyarországi kormánypártnak, amely a tüntetők vádjai szerint a túlóratörvénnyel a „tőkések‟ érdekeinek kedvezett.

Rajtuk kívül Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját szólaltatták meg a híradósok. „A Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést. (…) meg akarják félemlíteni az újságírókat, ezért viselkednek agresszíven, ezért hatolnak be a televízió épületébe” – mondta Hidvéghi.

A másik oldalt egyáltalán nem kérdezte vagy idézte a hirado.hu közszolgálati portál, csupán a saját közleményüket közölték, miszerint az ellenzéki politikusoknak joguk van belépni az intézménybe, de nem zavarhatják az ott folyó munkát. Mivel ehhez nem tartották magukat, a rendőrségen is feljelentést tettek ellenük, miután kirakták őket az épületből.

Az események következményeképpen hétfő estére újabb tüntetés várható a magyar fővárosban.