Mi ez a sok szúnyog?

A kép illusztráció. Forrás: hazipatika.hu

A sok eső, a megáradt folyók, patakok és a meleg időjárás miatt ideális körülmények között, gyorsabban és nagyobb számban fejlődnek a szúnyogok, ezzel magyarázható az Udvarhelyen is tapasztalt invázió, amely sok kellemetlenséget okoz az embereknek. Milyen veszélyekkel járhat a szúnyogcsípés, hogyan lehet megelőzni, kezelni a bajt, és mit tehet értünk a városháza – ezekre a kérdésekre gyűjtöttünk össze az alábbiakban néhány hasznos információt és tippet.

Nyugi, nem halálos

A zavaró viszketésen kívül betegséget csak akkor okozhat a szúnyogcsípés, ha kórokozók is a szervezetünkbe jutnak. A jó hír viszont az, hogy nem minden szúnyogfaj alkalmas betegségek terjesztésére és a kórokozóknak is csak egy kis csoportja terjedhet általuk.

A fertőzések nagy része tünetmentes, vannak olyan betegek, akiknél általános rosszullét, fejfájás, láz, izomfájdalmak, esetenként kiütések jelentkeznek, de a nyugat-nílusi láz például 1-2 hét alatt magától gyógyul.

A szúnyogcsípés kisebb-nagyobb elváltozást okozhat a bőrön, férgesség esetén egy kisebb csomót a bőr alatt, amelyben a féreg egy, többnyire nem ivarérett példánya bújik be, de az is általában gyorsan elpusztul.

Ettől függetlenül ajánlott orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni bármilyen fertőzés esetén.

Csináld magad

A szúnyogok elszaporodása ellen sokat tehetünk azzal, hogy a lakókörnyezetünkben lévő, vízzel teli vödröket, kaspókat kiürítjük, a háziállatok itatóvizét rendszeresen cseréljük, az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk tisztán, a takaróponyvákat feszítsük ki. Ugyanis a legkisebb helyen felgyűlt (eső)víz is ideális tenyészőhely a szúnyogoknak.

Zárt térben ajánlott a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, de ha mégis bejutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval, vagy spray-vel pusztíthatjuk el őket. A szabadban bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket használjunk, viseljünk hosszú ujjú ruházatot, és – például a lámpaolajból származó – füst is távol tartja őket.

 

Udvarhelyen fel vannak készülve

Megyei szinten a katasztrófavédelmi felügyelőségnek (ISU) rovarügyben legutóbb a 2018-as szöcskejárás miatt kellett közbelépnie, viszont Alina-Maria Ciobotariu szóvivő tájékoztatása szerint a szúnyogprobléma már a helyi hatóságok hatáskörébe tartozik.

Érdeklődésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője elmondta: a városnak érvényes szerződése van egy rovartalanító céggel, amely évente kétszer permetezi be a város vizes területeit, a Nagy-Küküllő mentén, többek között a strandon, a sétatéren, összesen mintegy 40 ezer négyzetméteres felületen.

Legközelebb június 20. és 25. között kerül sor a szúnyogirtásra, amelyet az említett helyeken végeznek, kullancsirtásra pedig a Csereháton, a Hunyadi utcai és a Lakatosok utcai kutyasétáltatóban kell számítani. A géppel történő permetezést a késő esti órákban, száraz időben végzik, hogy minél kevésbé zavarják az érintett zónák lakóit, és az éjszaka folyamán teljesen felszívódhasson a vegyszer.

Az egészségügyi tippek forrása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapja.