Mi egy ilyen fészek vagyunk

fotók: Sata Zalán

Tűz a nap, autók suhannak el mellettem, miközben a Bethlen utcán sétálok. Megkívánom a virágillatot, betérek a 16. szám alá. Kinyitom a Secret Garden virágbolt ajtaját, köszönök, majd engedem, hogy körbevezessenek.

Természetközeli helyre érkeztem. Nem csak azért, mert növények vesznek körül, hanem azért, ahogyan ezt teszik. Giccs, csillám, mesterséges anyagok nélkül bontakozik ki természetes szépségük az egzotikus és környékünkön mindennapi növényeknek. Engedik a természetnek, hogy eladja önmagát.

Nem láthat az ember harsány színeket, a pasztellek uralkodnak, tone on tone-ban dekorálnak. Czincziri Kinga, a virágbolt vezetője volt tanára, Szentpéteri Szabolcs munkáinak természetes jegyeit viszi tovább. Tudását folyamatosan fejleszti, a mai napig képzésekre jár, hogy jobbá tudja varázsolni az „otthont”, melyet vásárlóinak biztosít.

„Mi egy ilyen fészek vagyunk” – jellemzi a boltot Kinga. A Secret Garden elnevezés a kert iránti szeretetéből ered és abból, hogy egy titokzatos, különleges helyet álmodott meg.

Kinga gyerekkorában segített virágkötő édesanyjának munkájában, diákként vállalt esküvődekorálást, díszítette a kolozsvári Szent Mihály templomot. Budapesten élt 8 évig, ezalatt dolgozott az Ariosóban, ami „ötcsillagos luxus virágüzlet”.

A tavaly november 24-én megnyílt „kert” mindig szezonálisan változik, most, nyáron trendik a száraz növények, az égett fűre emlékeztető dekor láttán „nyárérzetünk” lehet – magyarázza.

Virágaikat a környékbeli termelőktől is vásárolják, ami számára azért fontos, mert így támogathatja őket, és biztosíthatja a virágok frissességét – míg a hollandoktól vásárolt virág elér Udvarhelyre és landol a vásárló kezében, addig akár két hét is eltelhet, a környékbeli termelőktől vásároltnál ez csak egy-két nap. Egyetlen hátulütője, hogy a legtöbb helyi termelő télen leáll, ezért főleg nyáron lehet tőlük rendelni. Virágkínálatukat saját termésével is kiegészíti, a bolt közepén tündöklő székfű, másnéven kamilla is a saját kertjéből származik. A mezei virágokat kedveli, a szarkaláb a kedvence.

Ha hosszú életű virágokat szeretnénk, akkor vásároljunk frisset, utána pedig csak néhány dologra kell figyelemmel lenni: ferdén vissza kell vágni őket, hideg vízben kell tartani, melyet minden második nap cserélni kell, tisztítani kell a szárukat, illetve vigyázzunk, hogy ne érje őket meleg, hiszen nem szeretik – adja a tippeket, melyek nem idegenek számomra. Egy tévhit, amit lerombolna, hogy meghosszabbítja a virágok életét az, ha aszpirint vagy cukrot helyezünk vízükbe. 

Bebújik a pult mögé, megmutatja csomagolópapírjaikat, ezekhez főleg natúr papírt használnak, kötözőjük is raffiából van. Igyekeznek, de nem tudnak 100 százalékban műanyagmentesen dolgozni, mivel a legtöbb beszállítótól a növényeket fóliában kapják meg, így általuk termelődik műanyaghulladék.

Korrekten elmagyarázza, a matrica fólia, mert a papír elázna.

Azt gondolja, vásárlói azért járnak a Secret Gardenbe, mert kínálatuk mindig különleges virágokból áll. Kikotyogja, az idősebbek a szegfűt, a rózsát, a hagyományos virágokat keresik, de náluk nem találnak ilyet, rózsából is csak kivételes színűt forgalmaznak, vöröset nem. Nem a piaci árak fölé mennek, amiatt tűnhet drágábbnak az árazásuk, hogy drágák a ritkaságok.

Kinga szerint a folyamatos megújulás a titka annak, hogy ne legyen unalmas a bolt. Új dolgokból a jövőben sem lesz hiány: webshopot indítanak, ha minden igaz, akkor ősztől. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyissanak új boltokat, mikor „megcombosodunk”, ezeknek elsődleges célpontja Csíkszereda és Brassó.

Nem csak virágboltot üzemeltet, hanem rendezvénydekorálást is vállal. Esküvők esetében mindig figyelembe veszi a pár személyiségét, stílusát, ő csak alakul utánuk. Azt szeretné, hogy az általa dekorált esküvők ne a Secret Gardent, hanem a párt tükrözzék, tőlük csak a minőséget kapják meg. Úgy véli, a székelyföldi rendezvénytermek „szegényesek”, vannak limitációik. Egyszer megkapta, hogy milyen az a dekoros, akinek nincsen abroszterítője. „Én viszem a virágaimat, a dekorjaimat, miért kell nekem textília?” – önti szavakba frusztrációját. Egy egyszerű üvegtál vagy korsó is meg tudja ihletni, csak „jól ki kell nyitni a szemet”, de beszél az egyik „barátjáról”, a Pinterestről is, sokszor onnan szerez inspirációt a díszítéshez.

Textíliákat is lehet vásárolni a boltban, a jövőben szeretne saját dizájnnal ellátott kollekciót is varratni.

Meglátok néhány üveg bort, meglepődöm, ez vajon mit keres itt, de Kinga elmagyarázza: a férje borszakértő, ezért forgalmaznak borokat is.

A falakon, polcokon diákok műveit lehet megfigyelni és megvásárolni, általában végzősökét. Felületet biztosítanak a kiállításukra és árusításukra, így a tanulók a profitot megtarthatják. A művészek általában maguktól jelentkeznek, de szokták hirdetni is, hogy támogatják ily módon a feltörekvő alkotókat.

Elgaloppolnék festőállványért és mintázófáért, hátha tudnék olyat alkotni, amiből ily módon hasznot húzhatnék, de távozásom előtt megállít Kinga: szeretettel vár vissza a „fészekbe”, akár egy kávéra is.