Mi az, amit az udvarhelyiek nem tudnak?

Alig adták le hivatalosan a jelöléseiket, máris egymásnak szöktek a jelöltek, és még Szász Jenő is hazakiabált. Derzsiék a polgármester négy évvel ezelőtti ígéreteit firtatták egy kampányvideóban, volt szövetségesei, Mike és Szász is néhány csontvázat húzott elő a szekrényből, elég személyesre vették a figurát. Megnéztük, hogy mi minden történt a virtuális köpködőben az elmúlt másfél hétben.

Semmi közöm nincs Soroshoz

Hogy ki kezdte, az nem teljesen világos, de úgy tűnik, hogy „a koma visszaütött”. Gálfi augusztus 16-ai Facebook-bejegyzésében volt pártfogójának „egy nemzetféltő” cikk miatt szökött neki, ami a Magyar Nemzetben jelent meg, és Szász Jenő gondolatait vélte felfedezni benne (talán erre a korábbi nyilatkozatára célzott).

Rákerestünk, a kifogásolt cikkben arra történik utalás, hogy Gálfi „a magyar állami tulajdonban lévő víz- és szemétszolgáltató cégek tevékenységét ellehetetlenítve romániai szolgáltatókra bízta e két stratégiai területet”. Gálfi erre azt reagálta, hogy csak Szász Jenőnek fáj ez, mert érdekelt volt benne, magas beosztású magyarországi személy, kormánytag neki ezt soha nem hányta fel.    

A Szabad Emberek Pártja bejelenti megyei jelöltjeit Csíkszeredában, köztük Gálfi Árpádot
fotó: SZABÓ Apor

De a Magyar Nemzet újságírója nem áll meg itt, hanem Gálfi választott pártját, a Szabad Emberek Pártját (POL) – ahogyan a helyi politikai ellenfelek is – román pártnak címkézi, illetve aggodalmasnak tartja, hogy az alapító okiratában szerepel a Velencei Bizottság ajánlásainak szigorú követése. Ha nem tudnánk, hogy ez miért probléma, nyomban emlékeztet a szerző: ez az a testület, amely a magyar kormány Stop Soros! törvénycsomagját kritizálta. Erre reagált Gálfi kategorikusan azzal, hogy: „semmi közöm nincs sem Soroshoz, sem a Sargentini jelentéséhez” – bár az nem világos, hogy utóbbi hogy jött képbe.

A románozást pedig azzal az érveléssel védte ki, hogy a székelyudvarhelyi szervezetben mindenki magyar, a POL neve magyarul is rajta van az emblémáján, miközben a „magyar” pártok neve csak románul szerepel a szavazólapokon. Az utóbbi félmondat amúgy nem igaz, a 2019. őszén tartott elnökválasztáson a tulipán alatt magyarul is szerepelt a párt rövidítése. A POL szerinte sokat tett a magyarság ügyeiért, amely téren a „magyar” pártoknak igen sok pótolnivalójuk lenne – állította ezt konkrét példák nélkül.

Utóbbival kapcsolatban éppen Mike vágott vissza egy másik bejegyzésében, emlékeztetve az udvarhelyieket, hogy bezzeg a vásárhelyi POL miket művelt: az elmúlt négy évben nem szavazta meg a történelmi magyar egyházak fenntartási költségeinek támogatását, és négy év alatt egy magyar kulturális rendezvényt sem szavaztak meg. Megkérdeztük a vásárhelyi POL-t, igaz-e? Ezt válaszolták: A POL mindig megszavazta az egyházak fenntartási költségeit, felekezettől függetlenül. Amit nem szavaztunk meg soha, azok az ortodox egyházak falfestményeinek támogatása.

Az is kiderült, hogy a POL nem kifejezetten a magyar rendezvényeket nem támogatja, hanem már harmadik éve nem szavazza meg a város teljes költségvetését, tehát a román rendezvényeket sem, mert nem ért egyet azzal, ahogyan Dorin Florea polgármester összeállítja és végrehajtja azt.

Az udvarhelyiek egy dolgot nem tudnak

Nem kellett sokat várni Szász Jenő replikájára, augusztus 18-án jelent meg a „kedves barátainak, kedves székelyudvarhelyieknek” címzett Facebook-bejegyzés. Már az első sorokból kiderült, hogy Gálfi nincsen közöttük, jól lehordta volt barátját, aki szerinte az ő hátán való favágással próbál politikai tőkét kovácsolni, akárcsak más ellenfelei.

„Volt, aki a tehetségtelenségéről, volt, aki a hazugságairól, volt, aki a megvalósításainak hiányáról, volt, aki a gonoszságáról, de olyan is volt, aki csak a butaságáról kívánta elterelni a figyelmet. Olyannal viszont, aki – ráadásul egykori barátként – mindezt egyszerre teszi, Gálfi Árpádig még nem találkoztam”.

 

Szász Jenő a győzelem után Hajdó Csabával  (EMNP) és Hadnagy Zoltánnal (MPP) beszél, háttérből figyel Orbán Árpád, és a kampányfőnök, Gálfi mostani tanácsadója, Ember Attila
fotó: EGYED Ufó Zoltán | archív

Bejegyzésében hosszasan sorolja polgármesterségének megvalósításait, amelyekkel Udvarhelyt kiemelte a „szürke székelyföldi városok sorából”, mondván, hogy „az egykori fővárosból mára sereghajtó kisvárossá lettünk”, kritizálva ezzel Gálfit, akit 2016-ban hozzásegített a polgármesterséghez. A volt városvezető, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt is állítja, hogy kapcsolatai által a háttérből segítette a Budapest testvérvárosi kapcsolatát, a Tamási Áron Gimnázium felújítását, a műfüves pályát a Sportcsarnok mellett, valamennyi magyar történelmi egyház, illetve több tucat székelyudvarhelyi civil szervezet és intézmény rendszeres támogatását.

„Az udvarhelyiek egy dolgot nem tudnak. Olyan körülmények között történik ez az egészen visszataszító szászjenőzés, hogy Gálfi Árpád családjának vállalkozása a mai napig – az egykori barátnak kijáró kedvezménnyel – családunk ingatlanjában működik. Tíz éve tartozik nekem egy jelentős összeggel, amit kérésére azért adtam kölcsön neki, hogy megmentsem otthonukat a bankoktól” – húzta elő az ütőkártyát Szász, mondván, hogy eddig csak „a közös múltra való tekintettel és értelmes vitapartner hiányában” nem tette. Azzal „nyugtatta” magát, hogy Gálfi csak felolvassa, amit leírnak neki. Bejegyzése végén Szász tagadta, hogy érdekelt lett volna az AquaNovában vagy az RDE-ben, és kijelentette, hogy a továbbiakban tartózkodni szeretne a kampánytól. Gálfi nem kívánta kommentálni a rá vonatkozó állításokat, de egy másik, az ingatlanhoz köthető forrás is megerősítette, hogy Szász tulajdonát képezi az épület.

Az a fránya molinó és a Gálfi Árpádok

Szász után az új pártfogolt következett Gálfi (vagy inkább tanácsadója, Ember Attila) listáján. Augusztus 19-ei nyílt levelében Mike két korábbi posztjára reagált saját Facebook-oldalán a polgármester. Az egyik a Mokka feletti óriásmolinóra, a másik egy felvidéki portálnak adott interjúra vonatkozott.

Mike szerint „a polgármester egyik munkatársa” azzal fenyegette, hogy az ügyészségen feljelenti az MPP reklámbannere miatt, amin a polgármesterjelöltje szerepel. Pedig négy éve még Gálfi arca volt azon a homlokzaton – emlékeztet Mike – az MPP és az EMNP közös jelöltjeként. 

Gálfi ezt sem kommentálta, akkori és jelenlegi kampányfőnöke, Ember Attila pedig úgy emlékszik, hogy már akkor tilos volt kampányidőben az óriásbanner, csak A3-as plakátjaik voltak. Különben úgy tudja, hogy az urbanisztikai osztály foglalkozik az említett üggyel.

Gálfi azzal vádolja volt párttársát, jelenlegi vetélytársát, hogy műemlékvédelmi engedély nélkül helyezték ki a molinót –  kérdésünkre ezt az illetékes hatóság is megerősítette – , és, hogy nagyobbat szóljon, a saját mottójával húz még egyet a fejére: „Ezt annak a szakÉRTELEMNEK jegyében teszed, amivel a plakátodon hirdeted magad?” Ez különben többször visszatérő elem az említett bejegyzésben. Az is zavarja Gálfit, hogy a székelyudvarhelyiek polgármesterjelöltjének hirdeti magát Mike, szerinte nem kapott erre felhatalmazást a városlakóktól, és ugyanazzal az érvvel vág vissza, amivel a Székelyudvarhely Párt bejegyzését akadályozni próbálták: „a Székelyudvarhely név kisajátítása megtévesztheti az embereket, egy város nevét nem lehet (szerintetek) kisajátítani”.

A vita másik tárgya pedig a felvidek.ma-nak adott interjú, amelyben Mike fel merte tenni a kérdést, hogy hol vannak a Gálfi Árpádok, akikkel riogatott a polgármester, hogy megtévesztenék a választókat, amivel magyarázta, hogy a POL színeiben indul végül, nem függetlenként. Valóban nem iktattak több Gálfi Árpádot a választási bizottságnál, bár az sem kizárt, hogy pont azért mondtak le erről, mert a polgármester időben talált magának pártot – de ez csak feltételezés.

Amikor még vígan  váltottak jobbra 2016-ban Ketesdi Imre, Mike Levente, Orbán Balázs, az EMNP-s Zakariás Zoltán és az azóta az MPP-ből kilépett Péter Balázs.
fotó: A koalíció Facebook-oldala

Mike azt sugallta az interjúban, hogy polgármesterként Gálfi tudhatta volna a hivatalhoz tartozó személyi nyilvántartó irodából, hogy nem készített más Gálfi Árpád udvarhelyi személyit augusztus 18-áig, a választási jelölés utolsó napjáig. A polgármester viszont kikéri magának, hogy ilyen törvénytelenséget követne el, hogy visszaélne a hatalmával. Sőt, kérdéssel vág vissza: „Te (akinek nem tartozik az alárendeltségébe az intézmény), honnan tudhattad, hogy nincs Gálfi Árpád nevű személy Székelyudvarhelyen, mert én nem tudtam?”. Állítja, hogy hangfelvétele van arról, hogy Gálfi Árpádok kerestettek ugyanazok részéről, akik Buta Leventét is megtalálták négy éve. “(…) a lakcímét egy most is MPP listátokon induló személy lakcímére jegyezték be. Ezt mindenki tudja.”

Hol volt Gálfi és kivel a győzelem éjszakáján?

Nem is hagyta szó nélkül Mike a dolgot, másnap ő is nyílt levélben reagált, amit „Kedves Árpádnak” címzett, azzal a megjegyzéssel, hogy nem tudja „a propagandaosztályodról most éppen ki írta hozzám intézett nyílt leveled”.

Egy sorban ismét emlékeztette Gálfit arra, hogy négy éve az ő bannere is ugyanott lógott, a kávézó homlokzatán, és csak akkor veszik le, ha törvénytelennek ítéli meg valamely hatóság. A második felhozott témát már bővebben tárgyalta.

Mike hazugsággal, félrevezetéssel vádolta Gálfit, azzal szembesítve, hogy a Székelyhonnak azt nyilatkozta – kijelentő módon – ellenfeleiről és az idegen Gálfi Árpádokról, hogy „az sem jelentett számukra akadályt, hogy Székelyudvarhelyre szóló személyazonossági igazolványt csináltassanak neki”. Akkor most tudott vagy sem más, udvarhelyi lakcímű Gálfi Árpádról – szegezte neki a kérdést. Portálunknak Gálfiék annyit mondtak korábban, hogy csak a szándékról van tudomásuk.

Mike a butaleventés témát is Gálfi ellen fordította, a Caps Lock gombra könyökölve. Bizonyára sokan emlékeznek, hogy négy éve, azon a – mint utólag kiderült – balszerencsés választási győzelmet hozó éjszakán a Gondűzőben rád várakozó sajtó egy képviselője azt a kérdést fogalmazta meg portáljukon, hogy: „De hol van Gálfi Árpád?” NOS, AZ EGYETLEN ÉS MEGISMÉTELHETETLEN GÁLFI ÁRPÁD ÉPPEN EZEN A CÍMEN TARTÓZKODOTT, HOGY MEGKÖSZÖNJE A MEGVÁLASZTÁSÁBAN NYÚJTOTT SEGÍTSÉGET!” Gálfi ezzel kapcsolatban is hallgatott, amikor rákérdeztünk.

Amikor Mike félti Gálfi polgármesterségét

Ha bejegyzik Gálfiék Székelyudvarhelyért Pártját (SZP), akkor mi lesz a POL tagjaként bejutott polgármesterrel? – vetette fel legutóbbi, augusztus 26-ai bejegyzésében Mike Levente. Ugyanis a párttörvény tiltja, hogy valaki egyszerre két párt tagja lehessen, Gálfi pedig alapító tag saját pártjában, ezzel kvázi lemond a POL tagságáról, és a közigazgatási törvénykönyv értelmében elveszíti a polgármesteri mandátumát is. 

Gálfi behúzza irodájában a függönyt
fotó: EGYED Ufó Zoltán | archív

Egy általunk megkérdezett közigazgatási jogász szerint ez így igaz, viszont nem egyértelmű, hogy a szándékos lemondással jogilag egyenértékű vagy sem a jog szerinti (de drept) lemondás, amely ez esetben előfordulhat. A szakértő úgy tudja, hogy a POL-nak – a saját belső szabályzata szerint – is el kellene fogadnia a lemondást ahhoz, hogy érvényesnek minősüljön. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy Gálfi szabadon választhat-e a két tagság között. Sem a polgármester, sem Ember Attila egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy milyen megoldásuk van erre, de azt mondták, hogy ki van már találva, és hogy Mikének nem kell aggódnia emiatt.

Az RMDSZ már csak egy kávét kér

Mindeközben az RMDSZ csendben elővette Gálfiék négy évvel ezelőtti kampányfüzetét, egy videóban számon kérve az alábbiakat:

2016-os életkép
fotó: a Koalíció Facebook-oldala

Elég volt! – zárják a videót az MPP-EMNP koalíció saját mottójával.

És ez még csak a kezdet.