Mi a pálya, tanár vagy?

Ingyenes képzésen vehetsz részt, hogy segítsd a diákjaid pályaválasztását, és a portfóliód is gazdagíthatod.
fotó: illusztráció | edu-news.ro

Nem találják a fiatalok a helyüket, az oktatási rendszer, mely arra kényszeríti, hogy már 13-14 évesen fontos döntéseket hozzanak, nem segíti őket, így sokan a biztos egzisztenciával kecsegtető, de szakmai kielégülést nem jelentő pályákat választják.

Ennek megelőzésére a Korrekta Egyesület pályaorientációs képzést szervez Székelyudvarhelyen, május két hétvégéjén általános és középiskolai tanárok, iskolapszichológusok számára.

Két hétvégén, a 2019. május 3-4., május 10-11-ei időszakokban összesen 18 órában tanulhatnak arról, hogyan terelgethetik tanítványaikat a pályaválasztás útján.

Az elméleti képzés témaköreiből:

Pályaorientáció: fogalomhasználat és szemléletmód
Az önismeret szerepe a pályaorientációban
A döntés pillérei: érdeklődés és képességek
Pályaismeret a gyakorlatban
Munkaerőpiaci ismeretek
Önmenedzselési technikák (álláskereséstől a felvételi interjúig)
IKT eszközök a pályaorientációban

A péntek délutánonként 16-19, szombat délelőttönként 9-13 óra között tartott képzéseken elméleti és gyakorlati eligazítást tart Visztenvelt Andrea, a Szent István Egyetem Pedagógia és Pályatervezés Tanszékének tanára és Kovács Mónika pályaorientációs konzulens, az Oktatási Hivatal Pályaorientációs munkacsoportjának volt témavezetője.

Segítségükkel a résztvevők megismerkedhetnek olyan fogalmakkal, mint például az életpálya építés, a pályaorientáció mint humánszolgáltatás, az érdeklődési kör, a képességek, a kompetenciák, a munkamód, a munkaértékek, a döntési mechanizmusok, a módszertani eszköztár.

Ősszel folytatják

Majd a gyakorlati képzésen elsajátíthatják a pályaorientációs kurzusok megtervezésének módszereit, információs forrásokkal, digitális önismeret-fejlesztési eszközökkel is megismerkedhetnek, ezek hatékonyan segíthetik az önfejlesztést a témában – olvasható a szervező egyesület közleményében.

A tavaszi felkészítőt követően ősszel kísérleti jellegű mintaprojekt formájában, egy 28 fős diákcsoport részvételével műhelymunkát terveznek, ahol kiscsoportos önismereti foglalkozásokat tartanak, a csoportvezetők kérdőívek és kompetenciatesztek segítségével behatárolhatják, melyek a diákok érdeklődési területei, fejlesztésre érdemes készségei.

Az érdeklődési köreiknek megfelelően a diákoknak szakmákat mutatnak be, munkahelyi látogatásokat szerveznek, felkérnek szakembereket, hogy ismertessék meg a diákokat egy-egy szakma kihívásaival, előnyeivel és hátrányaival. Munkaadók, vállalkozók és felsőoktatási intézmények mutatkozhatnak be a fiataloknak.

A projekt zárónapjaként pedig nyílt napot szerveznek, amelyre meghívnak minden székelyudvarhelyi 12-19 éves diákot.

A képzésre a helyek száma korlátozott, a jelentkezési határidő május 1, további információ, illetve jelentkezési űrlap a korrektamuhely@gmail.com címen igényelhető.