Meteo Pityu: tokány, nurofenszagú időnk lesz

Az országban mindenhol hűvösebb lesz az idő a következő két hétben, mint ilyenkor általában, és a napokban csapadék is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) október 11-e és 24-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben keddtől a hét végéig az ilyenkor megszokottnál alacsonyabb, 10-13 Celsius-fokos átlagos nappali csúcshőmérséklet várható, és elszórtan esőzésekre kell számítani.

Jövő hétfőtől enyhe felmelegedés kezdődik, 15-17 Celsius-fokig nő a nappali csúcshőmérséklet. Éjszaka 2-5 fokig hűl a levegő, Kelet-Erdélyben akár fagy is lehet.

A hegyekben az évszakhoz képest hidegebb lesz, a nappali csúcshőmérséklet 2-5 fok között alakul, éjszaka akár mínusz 3 fokig is lehűlhet a levegő.

Kedden, csütörtökön és pénteken eső, havas eső, a gerinceken havazás várható. Október 17-e után csak elszórt esőzések fordulhatnak elő, míg 20-ától enyhül majd az idő, nappal 7-8 fok, éjszaka 1-2 fok lesz.

Borongós és esős idő lesz a menün

A szentegyházi meteoállomás műszerei szerint is jelentősebb lehűlés (hidegbetörés) előtt állunk, a hét végére a magasabban fekvő térségekben (azaz már 1000m fölött) havas eső és havazás is lehet. Bár ez még odébb van, mint a kutya vacsorája Nagy István meteorológus, közismertebb nevén Meteo Pityu szerint, meg kell említeni mint lehetséges forgatókönyvet.

Az biztos azonban, hogy „jövő héten meglehetősen tokány időnk lesz. De nem az a jó szaftos, pikáns, húsos fajta tokány… Hanem eléggé Nurofen-szaga van, már a diagramokon is!” – írja Facebook-bejegyzésében a szentegyházi meteoállomás időjósa.

Az előrejelzések szerint keddre már a borongós és esős idő van a menüben, aznap éjszaka és szerda nappal lesz az esőzés csúcsa, ez időszak alatt jelentősebb csapadékmennyiségek is összegyűlhetnek, írja Nagy István meteorológus.

Székelyudvarhelyen a weather.com előrejelzései szerint kedden és szerdán a nappali csúcsérték tíz fok körül alakul, napközben esőzések lesznek, legalább 80%-os valószínűséggel. Éjszaka a hőmérséklet 4-5 Celsius-fokra csökken.

Csütörtöktől leginkább a délelőtti órákban alakulhatnak ki záporok, a nappali csúcs 9 fok lesz, míg éjszakára jelentősen lehűl az idő: csúcsértéknek 1 Celsius-fokot jósolnak a meteorológusok.

Péntektől vasárnapig felmelegszik az idő, a maximális nappali hőmérséklet 12 fok lesz, esőzésre a délelőtti órákban lehet számítani, ám éjszakára nagyon lehűl a levegő, a csúcsérték pénteken és szombaton 2 Celsius-fok lesz az időjósok szerint, vasárnapra akár fagypontig is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet.