Merészet húzott az RMDSZ

Legyen törvény a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontja – így szól az RMDSZ közlemény címe, amelyben a sajtó tudomására hozzák legújabb törvényjavaslatukat.

A máig be nem tartott gyulafehérvári ígéreteket törvényerőre emelné az RMDSZ a centenárium évében, ezért törvénytervezetet iktatott december 3-án, hétfőn a parlamentben. A frakció tulajdonképpen törvénybe foglalná az 1918-ban elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját, amely így szól:

„teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben”.

A romániai magyar parlamenti képviselet konkrétan a következőket kéri a román államtól:

A tervezett indoklásában az áll, hogy a demokrácia alappillére a jogállamiság, a román demokrácia pedig csakis akkor lehet teljes, ha közjogi szempontból is érvényesek a modern román állam jogalapját jelentő 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott határozatok – olvashatjuk a közleményben.