Mentsd másként az adód!

Te is úgy vagy vele, hogy inkább másnak adnád az adót, minthogy az állam elherdálja túlárazott beruházásokra, amikből aztán úgysem lesz semmi? Akkor van egy jó hírünk: nem csak magánszemélyként, hanem cégtulajdonosként is van rá lehetőséged. Nem is egy.

Amíg a magánszemélyeknél közismert a 3,5%-os felajánlás – amelyre minden civil szervezet számít az év első felében –, ha céged van, még többet tehetsz a kedvenceidért. Annyi a feltétele, hogy az adott szervezetnek szerepelnie kell egy spéci listán (Registrul entițătilor/unităților de cult), amelyre az ANAF-nál tudnak regisztrálni. Kivételt képeznek a közintézmények, egyházak, UNICEF-hez köthető szervezetek.

A felajánlás legkézenfekvőbb módja az, 

ha év közben közvetlenül átutalod a pénzt egy szponzorszerződéssel a kiválasztottnak, és a következő év elején a 107-es űrlappal jelented az ANAF-nak, hogy mennyit költöttél. Mikrovállalkozóknak negyedévente a 100-as űrlapot is ki kell tölteniük.

Ha utólag kapnál észhez, még mindig nem késő. A profitadó lejelentésétől 6 hónap türelmi időd van (az idei határidő: december 26.), hogy a 177-es űrlappal szólj az ANAF-nak, utalják át ők a szponzorpénzt. Ezt az űrlapot abban az esetben is használhatod, ha év közben már utaltál valamennyit, de nem merítetted ki a keretet.

Cégcsoport (holding) esetén annak bármely tagja támogathat év közben, amelyet a 107-es űrlappal jelenthet be, viszont az év lejártával csak a vezető cég élhet a 177-es űrlap adta lehetőséggel.

Hogy mennyit? Attól függ:

A kockázatokért és mellékhatásokért keresse fel tanácsadóját, könyvelőjét, a szabad, független sajtóért pedig ajánlja fel adóját a Mentés Másként Egyesületnek, amely az uh.ro – kicsit sem titkolt – háttérszervezete. Hogy még több ilyen hasznos cikket tudjunk írni, megvehessük a legtutibb felszerelést hozzá, és kineveljük az utánpótlást. Na meg ne maradjunk kávéfőző nélkül, ha esetleg elromlana.

Szívesen támogatnál? Csak írj nekünk a mentesmaskent@uh.ro címre, és jelentkezünk.