Mentősök sürögnek a Vasszékely körül

Nyílt napot tart a Hargita Megyei Mentőszolgálat, ma van a Nemzeti Mentősnap.

Udvarhelyen a Márton Áron téren, a Vasszékely előtt felhúzott sátornál éppen az újraélesztést mutatja a szolgálat egyik munkatársa. A nyílt napon Székelyudvarhelyen kívül találkozhatnak a mentősökkel az érdeklődők Székelykeresztúron, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson. Az arrajárók vérnyomását, vércukorszintjét is megmérik a maszkot viselő mentősök ingyenesen. A mentőautó belsejébe is be lehet nézni, ottjártamkor is gyermekek kukucskáltak be az ajtón.

A helyszínen kapott szórólap szerint megyei mentőseink 2019-ben 36 188 beavatkozást végztek el a flottában lévő 62 mentőautó segítségével.

MI SZÜLETETT MENTŐSÖK VAGYUNK

Két okból is rendhagyónak számít az idei Nemzeti Mentősnap: a koronavírus miatt a betegség megelőzésével kapcsolatos tudnivalókkal is ellátják az embereket, illetve nem tarthatják a járvány miatt a kórház udvarán a tevékenységet, mondja el az egyik munkatárs.

A mentősnap eredete a romániai mentőzés megjelenésére vezethető vissza, amikor Nicolae Minovici professzor kezdeményezése után elindították Bukarestben az első mentőt (1906). Az 1948 utáni államosítást követően 1995-ben kaptak jogi személyiséget a megyei mentőszolgálatok, így a Hargita Megyei Mentőszolgálat is önálló, állami intézménnyé vált – meséli Péter Szilárd, a Hargitai Mentőszolgálat vezetője.

Udvarhely vármegyében kórházi források szerint 1941. szeptember elsején indult el az első, „fehér mentőautó” a mentőszolgálat vezetője szerint.