Mennyivel lesz drágább a karácsony, mint egy éve?

Bár még bőven van időnk kipipálni a karácsonyi előkészületek listáját, beszerezni a fát és rá a szaloncukrot, minket már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy vajon mennyivel kell mélyebbre nyúljunk a zsebünkben, mint a tavaly. 

Még mielőtt kipakoltak volna a faárusok a városban, 

november végén a Lidl applikációjában már megjelentek az eladó élő fenyőfák, az áruk pedig némi aggodalomra adott okot. Tavalyhoz képest 30 százalékkal nőtt az áruk: míg egy éve a 200-225 centiméteres fa 99,99 lejbe került, az idén már 129,99 lejbe. 

Kíváncsian vártuk, mi fog ránk várni a város faárusainál. December első hétvégéjén már el lehetett csípni a fenyőfákat szállító autókat, így kedden útnak is indultunk, hogy megérdelődjük, mennyivel lesz itthon drágább a fa tavalyhoz képest. 

Az idén nyolc árus váltott ki engedélyt a fenyőfák árusítására, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. Közülük egy sem termelő. Eddig öt helyen találtunk fenyőfákat: a C+C parkolójában, a vonatállomás mellett, a városi strand mögött a terelőúti fatelepen, a ll. Rákóczi Ferenc utcában a Rompetrol töltőállomással szemben és a Villanytelep-Tompa László utcák kanyarulatában. Utóbbi helyen még becsomagolva pihentek a fák kedden, a kapu is zárva volt, csütörtökön egyik kollégánk szerint már itt is várták a vásárlókat. 

Elsőként a vonatállomás melletti placcra tértünk be, ahol Magyarországról hozott nordmann fenyőket lehet kapni. Azt mondják, hogy jelentős a drágulás, a 7-100 centis fák 110 lejbe, az ennél nagyobbak 250-280-ba kerülnek. Ez a tavalyi ajánlataik kétszeresét jelenti: akkor a 70-100 centis fenyők ára 50-60 lej volt, a 150-180 centisek 120-150 lejbe kerültek.

De nem kell megijedni, a Rompetrollal szemben már megnyugtatnak. Nem sokkal drágábbak a fenyők, mint tavaly, mondja az eladó, majd egy nagyjából 180 centis, dús fát emel ki a többi közül. Ez az idén 170 lesz, a tavaly nagyjából 150-160 lej lett volna. Itt főleg közepes és nagy fák közül lehet válogatni, szintén nordmann fenyők és Dániából hozzák őket, tudjuk még meg. 

Szintén dán nordmann fenyőket lehet kapni a terelőúti fatelepen és a C+C-nél is. Előbbinél két méternél kisebb fát nem árulnak, az árak 180 lejtől kezdődnek, egész karácsonyig ennyibe fog kerülni, nem szokták változtatni, válaszolja kérdésünkre az árus. A C+C-nél vannak kisebb fák is, nagyjából 150 centisek. Az árak itt is 180 lejtől kezdődnek. 

És a szaloncukorral mi a helyzet? 

A kínálatot a Merkúr üzletekben, a két Szuperben, a Lidlben, Kauflandban, Pennyben vizsgáljuk meg. Ha szereted a nagy választékot, akkor azt ajánljuk, hogy a fenti sorrendben látogasd meg az üzleteket. 

A Bethlen negyedi Merkúrban kíváncsian nézik és próbálják kideríteni a Stühmer kimérős szaloncukrok ízesítését a vásárlók. Úgy tűnik, sokaknak az a technikájuk, hogy minden ízesítésből csak egyet vesznek kóstolónak. Egy darab nagyjából 1,1 lejbe kerül, egy kiló 99,99-be, ami 1 lejjel több, mint egy éve. Egyébként van többféle ízesítés, még tojáslikőr, panna cotta, étcsoki trüffel ízű is.

Válogathatunk még előrecsomagolt Stühmerek közül is, de pénzügyileg rosszabbul fogunk járni: a 340 grammos, külön csomagolt muskotályos-körtés, marcipános, zserbós, szilvalekváros-diós-mandulamarcipános, ír krémlikőrös dobozok 39,99-be kerülnek. Ezek a tavaly 29,99 lejbe kerültek.

A 225 grammos kókuszosat 34,99-ért, a 170 grammos pezsgőset 23,99-ért és a 170 grammos sima, étcsokis, Árpád pálinkás válogatásokat pedig 23,99-ért lehet hazavinni. A nagyobb, szivárványszínű válogatások ára 69,99 és 49,99, előbbi 510, utóbbi 340 grammos. Tavaly még a pezsgőssel találkoztunk, annak 21,99 volt az ára. Itt meg is jegyeznénk, hogy azt tapasztaltuk, ha korábban vágsz bele a szaloncukor-vásárlásba, sokkal nagyobb lesz a választék, mint karácsony előtt pár nappal. 

Ha egy kicsit olcsóbb kategóriát választanánk, akkor a Szerencsi, Sport, Milka, Vadász vagy Lissé termékek között érdemes szétnéznünk, ezeket kizárólag előrecsomagolt változatban tudjuk beszerezni. Előbbiből a 350 grammos retro rumos 17,99, a 300-320 grammos áfonyás, marcipános, tojáslikőrös, ír krémes és vegyes dobozok 26,99 lejbe kerülnek. A fruktózzal készült 250 grammos Diabon pedig 17,99 lejbe. A 200 grammos Sport szaloncukrait 21,99-ért, a 310 grammos mandula-, feketeerdő-, joghurt-, valamint kókusz ízű Milkákat 26,99-ért, a Vadász 350 grammos tejcsokis, alkoholos meggyes édességeit 34,99-ért vihetjük haza. 

A Lissé Édességgyár 380 grammos zselés szaloncukra 18,99 lej, az ugyancsak 380 grammos meggyes 29,99. És van egy különleges ízesítésű termékük is, az egyetlen fehércsokis szaloncukor, amivel találkoztunk, a diós aranygaluska ihlette a receptjüket, ez szintén 380 gramm és 25,99 lej. 

Ha már a különleges ízeknél tartunk, 

a csípős ízek kedvelői az Univer erős pistás szaloncukrait 17,99-ért vásárolhatják meg 170 grammos kiszerelésben, a Haribo gumicukorkás különlegességeit pedig 21,99-ért 300 grammos kiszerelésben, ez egy éve 19,49 volt. 

Legolcsóbban a Bonbonetti árulja a szaloncukrait, a kakaós meggyes, karamellás, citrom és narancs ízű zselés, illetve vegyes szaloncukrokat tartalmazó 300 grammos tasakokat 16,89-ért lehet megvenni. A kínálat ugyanez a másik Merkúrban is, az ízesítésekben vannak csak eltérések. 

A Szuper üzleteknek is hasonló az ajánlatuk, csak náluk a fent felsoroltak közül nem minden termék található meg, ahogy kimérős Stühmer sem, helyette Glória van, 17,99-ért lehet venni egy kilót, a rendőrség mellett csak kókuszos és zselés közül válogathatunk, a Kőkeresztben van ezek mellett epres-tejszínes és vajkaramellás is. Ebből tavaly 11,99-be került egy kiló.  

A Pennyben, Kauflandban és Lidlben nem nagy a választék. Utóbbiban két lehetőségünk van: a 300 grammos válogatás 27,99-ért vagy a 4,49 lejes, 180 grammos Laura márkájúak kókusz, narancs, almás rétes, meggyes, karamelles, sült almás ízekben, az idén kimérős szaloncukrot nem árulnak. A Kauflandban a kimérős szaloncukor ára, 21,99 – egy éve 15,99 volt –, a Pennyben 24, de hogy milyen az ízesítésük, azt nem tüntetik fel sehol.

Úgy tűnik tehát, hogy drágább lesz minden tavalyhoz képest, de ha ügyesen megválogatjuk a termékeket, akkor szinte ugyanannyiból megúszhatjuk a vásárlást, mint egy évvel ezelőtt.