Menekítik a román állampolgárokat Afganisztánból

Repülőt küldenek a román hatóságok a még Afganisztánban tartózkodó 35 román állampolgár kimenekítésére, közölte hétfőn Florin Cîţu kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, a jelenleg biztonságban lévő román állampolgárokat egy hamarosan induló NATO-géppel vagy egy román repülővel hozzák haza, miután a kritikus szintre romlott a biztonsági helyzet Afganisztánban. Ugyanakkor felkérte azokat az Afganisztánban tartózkodó román állampolgárokat, akik még nem vették fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis államfő hétfőn rendelkezett arról, hogy a román légierő támogatást nyújtson az Afganisztánban tartózkodó román állampolgárok hazamenekítésében. A döntést az afganisztáni biztonsági helyzet romlására való tekintettel, a miniszterelnök javaslatára hozta meg az államfő, írja még az Agerpres. A NATO-csapatok ugyanis vonulnak ki az országból, a tálibok pedig elfoglalták a fővárost, Kabult, és átvették a hatalmat, ami ráadásul egy menekülthullámot is elindított, derül ki a nemzetközi sajtóból.

Fotó: MApN – védelmi minisztérium (Facebook)