Mélyponton a lej, csúcson az euró

A héten harmadjára került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben: szerdán 1 euró középárfolyamon 4,7776 lejt ért, és ez csütörtökre változatlan maradt – számolt be a Maszol hírportál, amely a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagjától, Bálint Csabától érdeklődött a jelenség hátteréről.

Az elmúlt napokban tapasztalt árfolyamváltozások nem jelentősek – hívta fel a figyelmet a szakember. Ha megnézzük az első félévben mért csúcsot (január 25-én 4,7648 lej), ehhez képest a keddi árfolyam csak 1 banival, a szerdai pedig 1,2 banival volt magasabb. A tavalyi évhez képest azonban a lej 2,4 százalékkal gyengült.

„A gazdaság gyorsan növekszik, a bérek dinamikusan emelkednek, átlagban több mint tíz százalékkal nőttek a nettó fizetések. Ugye ez erősíti a fogyasztást, és ezen keresztül pedig az importot. Azért hogy mi importáljunk, euróban kell fizetnünk” – magyarázta Bálint Csaba a jelenség miértjét.

Szerinte éberségre van szükség, hiszen Romániában a mérleghiány (deficit) uniós és régiós szinten is magas, a költségvetési hiány szintén, ugyanakkor a külső globális gazdasági körképben is sok a kockázat. Az ING vezető közgazdásza, Ciprian Dascălu számításai szerint év végére az euró eléri a 4,8 lejt, 2020 végére pedig megközelítheti a 4,9-et.