Melyik húsvét jár a magyaroknak?

2019-ben sem esik egybe a „román-” és a „magyar húsvét”, ezért feltevődik, hogy a romániai magyar munkavállalóknak melyik szabad hétvége jár, mert mindkettőt nem lehet igényelni. A választ a munkajogi törvénykönyvben találjuk.

2018 óta nem csak a húsvéthétfő, hanem a nagypéntek is hivatalos munkaszüneti nap Romániában. 2019-ben az ortodox húsvét április 26-ától 29-éig tart, a nem ortodox húsvét, amelyet a magyarok többsége is tart, pedig egy héttel korábban, április 19-étől 22-éig.

A jogszabály értelmében mindenkinek a saját vallásának megfelelően jár a munkaszüneti nap, így a nem ortodox keresztény alkalmazottak megünnepelhetik a húsvétot egy héttel korábban, viszont nem kapnak hivatalból szabadnapot az ortodox ünnepen is. Ellenben a munkaadó sem kötelezheti például a római katolikus munkavállalót, hogy az ortodox húsvétot tartsa meg. A nem keresztény vallásközösségek tagjai évente háromszor (karácsony, húsvét, pünkösd helyett) két-két szabadnapot kaphatnak saját hitük ünnepei szerint.

A munkaadó büntethető, amennyiben nem adja meg a hivatalos munkaszüneti napokat vagy nem hagyja jóvá a nem ortodox munkavállaló kérését. Kivételt képez, ha olyan munkakörről vagy iparágról van szó, amely nem teszi lehetővé a munkaszünetet (közélelmezés, közegészség, közbiztonság stb.), és ezzel az alkalmazott is tisztában van. Ebben az esetben a munkaadónak kompenzálnia kell őt, máskor kiadott szabadnappal vagy bérpótlékkal.

A hivatalos munkaszüneti napon dolgozó személyek a következő 30 napban szabadnapra jogosultak. Ha a munkaadónak ezt nem áll módjában biztosítani, akkor az alkalmazottat arra a napra legkevesebb 100 százalékos bérpótlék illeti meg – olvasható még a törvényben. Panasz esetén a megyei munkaügyi felügyelőség illetékes.