Melyik árus fája a legzöldebb? És hol a legédesebb a szaloncukor?

Három nap, és nyakunkon a karácsony. Te sem szerezted még be a fenyőfát, és rá a szaloncukrokat? Végigsétáltunk a Bethlen utcán, hogy megnézzük, hol és mennyiért, milyen minőségű termékeket kínálnak az ünnepekre.

Első állomásunk a Szuper Kőkereszt volt, itt mindjárt a lengőkapuval szemben több dobozból lehetett válogatni a Glória nevű szaloncukorból, kilója 11,99-be került. Rögtön meg is ragadtuk az alkalmat, hogy megkóstoljuk a kókuszos, rumos-kakaós, zselés ízesítésű szaloncukrokat. Mindegyik fajtából raktunk legalább két darabot, a kókuszosból naná, hogy eggyel többet. Meg is jegyezte a pénztáros: „megkívántátok, mi?”, majd három darab szaloncukorért 0,84 lejt kért el tőlünk.

A kimérős szaloncukor mellett az előcsomagoltakból is találtunk választékot: a dobozos, 340 grammos Stühmer szaloncukrot 29,99 lejért lehet beszerezni étcsokis-trüffeles, kókuszos, tejcsokis-mogyorókrémes ízekben, de a szilvalekváros-diós-mandulamarcipánosat is választhatod, igaz, ez már többe, 34,99 lejbe kerül egy dobozzal. Ugyanitt egy doboz, 250 grammos Szerencsi mandulakrémes-tejcsokis szaloncukrot 17,99 lejért lehet megvenni, és a Milkából négyféle ízesítésből lehet választani: 310 grammos kiszerelésben van kókuszos, mogyorós, cseresznyés, mandulakrémes ízű szaloncukor, és dobozonként 28,99 lejbe kerül.

A Vadász 300 grammos kiszerelésű sós karamellás szaloncukor 29,99 lejbe kerül, de van édes-keserű ízű is, ez már 350 grammos kiszerelésben kapható, ugyanannyi pénzért. 

Ha a már említett Glória szaloncukrot választanánk, érdemes utánaszámolni: egy 300 gramm, előcsomagolt szaloncukor ára 4,99, de ha kimérőset választunk, jobban járunk, mert 11,99 lejért egy kilót kapunk, na meg persze környezetbarátabb megoldás is ezt választani. 

Alig léptünk ki az üzletből, már meg is bontottuk a szaloncukrokat, s miközben mindketten megjegyeztük, hogy a kókuszos a legfinomabb, és minden évben olyant veszünk a fára, tettünk egy kitérőt a könyvtár elé is, ahol éppen könyvvásár volt, és csupa 1 lejért lehetett hazavinni a kiválasztott könyveket. Ha te is összekötnéd a szaloncukor és az ajándékok vásárlását, akkor még 24-éig válogathatsz a főleg klasszikus, világ- és magyar irodalom könyvekből.

– Jó napot, egy fenyőfa mennyibe kerül?

– érdeklődtünk a kórház melletti körforgalomnál lévő fenyőfaárusoktól. 

– Ezek a kisebb, 1 méter körüli ezüstfenyők 50-60 lejbe kerülnek, de van nagyobb is, 150-160 centis, az 90 lej, de magának, szép hölgy, odaadom 70 lejért. Ha meg nem veszi meg maga, megveszi más 90 lejért – érkezett a válasz.

A fenyőfákat egy lövétei ültetvényről hozzák ide, és tipikusan az a hely, ahol már a bejáratnál eldől, hogy itt találod-e meg a tökéletes fát: nem árulnak belőlük sokat, és azok is nagyon hasonlóak.

Kifogyunk a szaloncukor-kóstolóból, ezért betérünk a kórházzal szembeni Szuperbe. Ami újdonság, és más üzletben még nem találtunk ilyet, az a 380 gramm kiszerelésű Boci szaloncukor, külön tasakokban a meggyes, kókuszos, marcipános ízesítésűek 26,99 lejért. Aki nem annyira csokipárti, az a Haribo zselés szaloncukorkát is választhatja, amit 300 grammos kiszerelésben lehet kapni 19,49 lejért, mandarin, meggy-eper és zöldalma-fahéj ízben. Kimérős szaloncukorból itt csak zseléset találunk, ami nem a kedvencünk, ezért más üzletekbe is benézünk, ám előtte teszünk egy kitérőt a vasútállomás melletti fenyőfaárusoknál. 

Itt már jóval bővebb a választék, mint a kórház mellettinél: vannak kicsik, közepesek, nagyok, nagyon nagyok, dúsak, gyérek, arányosak, aránytalanok. Kicsi, 70-100 centis fákat a fabódék felőli bejáratnál lehet kapni, ezek Nordmann-fenyők, és 50-60 lejesek, lennebb már nagyobb, szintén Nordmann-fákat találni, a 150-180 centisek ára 120-150 lej között mozog, a magasabbaké pedig akár többszáz lejbe is kerülhet.

A Merkúrban már nem csak zselés ízű kimérős szaloncukor van,  hasonló a választék, mint a Kőkeresztben: a márka és az ár ugyanaz. Az előcsomagoltakból találtunk pár újdonságot: a Szerencsiből van retró kókuszos 350 grammos kiszerelésben 17,99 lejért vagy 336 grammos Háromkirályok nevű sós karamellás, ír-krémes válogatás 26,99-ért. A Lindt márkának is van egy vegyes és egy tejcsokoládés 125 grammos kiszerelése 21,99 lejért. 

A Stühmer pedig az alkoholos csokoládék kedvelőire is gondolt: árulnak 170 grammos Törley pezsgőkrémes szaloncukor-válogatást 21,99-ért vagy ugyanekkora szilvapálinkás szaloncukor-válogatást 29,99-ért. 

Ha már Stühmer, a Lidl után – ahol egyébként 2,49 lejbe kerül száz gramm nem hagyományos szaloncukornak nevezhető, többféle ízű bonbon – a Kellybe is beugrunk. Itt lehet kapni a Stühmerből kimérőset, egy kiló ára 95,99 lej, és olyan különleges ízek vannak, mint a puncsos fahéjas, csokoládékrémes, tojáslikőrös, ír krémes, zserbós, málnás fahéjas, szilvás diós, sőt, még diabetikus szaloncukrot is árulnak. Néhány nappal később az „alsó” Merkúr áruházban járva talán még ennél is nagyobb választékot találtunk a Stühmer szaloncukorból, ráadásul olcsóbban: itt 90,00 lej egy kiló Stühmer szaloncukor, és olyan ízekből is lehet választani, mint a meggyes-marcipános, kókuszos, pekándiós nugáttal töltött vagy „Korfu” ízű. Utóbbit kíváncsiságból mi is megkóstoltuk, és rájöttünk, a különleges név mézes-tojásfehérje-frappé ízű szaloncukrot takar.

Még egy-egy megállónk volt hátra: a Kaufland előtt fenyőfákat, a Kauflandban szaloncukrot néztünk. Utóbbiból nem volt nagy a választék, egyetlen, román címkézésű terméket találtunk, joghurtos vagy barackos ízekben árulták őket, egy kiló 15,99 lejbe került. Kint, az üzlet előtt szintén Nordmann-fenyőket árultak, akárcsak a vonatállomásnál, Németországból és Dániából hozták őket, tudtuk meg az árusoktól. Az árak itt valamivel alacsonyabbak voltak, 100 lejért már tudtunk volna körülbelül 170 centiméter magas fát venni, ha nagyon akarunk. A kisebbeket, nagyjából egymétereseket 60 lejért, az 1,70-nél nagyobbakat 150-200 lejért árulták. 

Egyébként Székelyudvarhelyen tizenkét árus kapott engedélyt a fenyőfák árusítására, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza szóvivőjétől. Arra viszont már nem tudott válaszolni, hogy pontosan hány helyen árulják a fákat, a városháza csak a fenyőfaárusításra vonatkozó engedély kiadásáért felel, a fenyőfákat csak magánterületen szabad árusítani. Amit viszont mi észrevettünk, hogy míg tavaly a Factory melletti parkolóban is árultak fenyőfát, idén ott nem lehet kapni, ahogy a parkolóval szembeni autómosónál sem, de a C+C áruház előtti parkolóban most először igen. 

A tizenkét árus közül egy váltott ki termelői, és nem viszonteladói engedélyt, tudtuk még meg a szóvivőtől, a már említett kórházi körforgalom mellett a gumiabroncsostól már évek óta lehet helyi termesztésű fákat hazavinni az ünnepre.