Megy vagy marad a kormány?

Talál a hatalom és az ellenzék számítása: néhány szavazaton múlhat a dolog.

Benyújtotta a PSD és az RMDSZ a bizalmatlansági indítványt a PNL-kormány ellen január 30-án, csütörtökön. A vita és a szavazás időpontjáról egy későbbi időpontban döntenek.

A Ludovic Orban vezette PNL-kormány a román demokrácia privatizálása című dokumentumot az után nyújtotta be az ellenzék, hogy a kormány felelősséget vállalt a parlamentben a kétfordulós polgármester-választást előíró törvényért.

Az indítvány szerint a kabinetnek mennie kell, mert az európai normákkal szemben, egyoldalúan, konzultáció és vita nélkül, a választások küszöbén, felelősségvállalással módosította a választási törvényt. A Velencei Bizottság többször figyelmeztetett, hogy a játékszabályokat nem szabad a játék közben módosítani, és az esetleges módosításokat nem a folyamatban lévő választási ciklus, hanem a következő ciklus végén kell alkalmazni – érvelnek.

Az aláírók arra is emlékeztetnek, hogy az egyfordulós polgármester-választást 2011-ben éppen a liberális párt képviselői vezették be. “Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a PNL nem azért akarja megváltoztatni a választási törvényt, mert ez jó a románoknak, hanem azért, mert most nekik ez a megfelelő” – írják.

Átmegy vagy sem?

A bizalmatlansági indítványt 208 szociáldemokrata párti (PSD) és RMDSZ-es törvényhozó írta alá. A PNL számításai szerint nincs elegendő szavazat a bizalmatlansági indítvány sikeréhez – nyilatkozta a Realitatea Plusnak Ludovic Orban miniszterelnök. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazatai ugyanis 228 szavazatot tesznek ki összesen, a kormánybukáshoz legalább 233 szükséges. Az esélyekről és a lehetséges forgatókönyvekről itt lehet bővebben olvasni.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke egy szerda esti interjúban elismerte, hogy 5-6 szavazat hiányzik, ezért tárgyalásokat folytatnak más pártbéli törvényhozókkal is. Ciolacu szerint vannak PSD-n kívüli parlamenti képviselők, akik csatlakozni kívánnak a frakcióhoz, velük tárgyalások folynak.

A szabályzat szerint a bizalmatlansági indítványt benyújtása után legtöbb öt nappal kell felolvasni a két ház együttes ülésén, majd három nappal később kell megtartani a vitát.

hírösszefoglaló: Agerpres