Megvan, kik kapnák meg először a harmadik adag oltást

A harmadik adag oltás lehetőségét elsősorban az egészségügyileg sérülékeny, illetve a munkájuk miatt nagy fertőzésveszélynek kitett emberek esetében veszik fontolóra – mondta kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Hozzátette, szerinte elképzelhető, hogy a harmadik dózissal történő immunizálás már jövő héten elkezdődik. Erre az oltási előjegyzési platformon kell majd feliratkozni, kivételt csak az egészségügyi alkalmazottak képzenek, akik a munkahelyükön kapják majd meg a vakcinát.

Gheorghiţă kifejtette, olyan kategóriákról van szó, mint az immunszupprimált betegek, a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói, a dialízisre szorulók, illetve az egészségügyi dolgozók, akik nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve.

A koronavírus elleni vakcina harmadik dózisát egyébként azok kaphatják meg, akiket legalább hat hónapja oltottak be. Ennek alapján, a március végéig immunizált személyek számát tekintve, már 1.100.000-en jogosultak lehetnek a harmadik adag vakcinára.

Figyelembe véve, hogy az oltásra jogosult, azaz a 12 év fölötti lakosság mintegy harmada van csak beoltva, a hatóságoknak továbbra is az oltási lefedettség növelésére, illetve ezzel párhuzamosan a sérülékeny emberek immunválaszának megerősítésére kell koncentrálniuk, mondta még el a katonaorvos.

Agerpres