Megvan, ki lesz Franciaország elnöke

A Le Monde, a BFMTV és a France24 által idézett hivatalos részeredmények szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztást. Az összes szavazat összeszámlálása után az éjszaka kiderült, Macron a szavazatok 58,54%-át, a szélsőjobboldali Marine Le Pen a 41,46%-át kapta.

Az eredményt már vasárnap este, a szavazatok még nem teljes feldolgozottsága közben is lehetett sejteni, Macron el is mondta a győzelmi beszédét, megköszönte a franciáknak, hogy újabb öt évre újraválasztották elnöknek. Kijelentette, tudja, sokan azért szavaztak rá, hogy megakadályozzák Le Pent és a szélsőséges jobboldalt, nekik is megköszönte, majd azt ígérte „mindenki elnöke” lesz. Macron egyébként Jacques Chirac – 1995 és 2007 között volt elnök – után az első francia elnök, akit újraválasztottak.

Az elnök, Klaus Iohannis Macronnak már vasárnap este gratulált Twitter-bejegyzésben, és jelezte, várja, hogy együtt dolgozhassanak a továbbiakban is. Nicolae Ciucă miniszterelnök szintén vasárnap este Facebookon üdvözölte a franciák szavazását, ami “egy szolidáris Európa” mellett döntött, “ami elutasítja a szélsőségeket és a nacionalizmust”.

Forrás: Libertatea, Digi24, g4media