Megváltoztatnák a munkabaleset meghatározását

A munkabaleset meghatározásának módosítását javasolja a Nép Ügyvédje, arra kötelezné a munkáltatókat, hogy tájékoztassák a leendő alkalmazottakat a munkahelyi kockázatokról, olvasható az Agerpresen.

A jelenleg érvényes törvények szerint a munkáltatók nem kötelesek tájékoztatni a leendő alkalmazottakat a munkahelyi kockázatokról, munkabaleset esetén pedig a betegszabadság jóváhagyásához szükséges űrlapon nem lehet munkabalesetre hivatkozni – mondta el Ecaterina Mirea, az ombudsmani hivatal alelnöke csütörtökön, a munkavállalók munkahelyi bizottságáról és egészségvédelméről szóló jelentés ismertetésekor. 

Az ombudsmani hivatal jelentése szerint a 2066/319-es törvényben módosítani kell a munkabaleset meghatározását a következőre: „legalább egy napos átmeneti munkaképtelenséget eredményező balesetek”. A jelenlegi meghatározás szerint a legalább három napos átmeneti munkaképtelenséget eredményező baleset számít munkabalesetnek.

2020-tól 2022 júniusáig 10.030 személy szenvedett munkabalesetet, akik többsége 20 és 40 év közötti volt. Az 50-60 éves korosztály esetében magasabb a foglalkozási megbetegedések aránya. 

A legtöbb munkabaleset a következő ágazatokban történt: kiskereskedelem (kivéve gépjárművek eladása), építkezés, szárazföldi és csővezetékes szállítás, közúti járművek, pótkocsik és félpótkocsik gyártása, nagykereskedelem (kivéve gépjárművek és motorkerékpárok eladása), élelmiszeripar.