Megúszhatja a miniszterelnök a plágiumügyét?

Átszervezéssel megszűnne a plágiumügyek elemzéséért felelős Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), ha elfogadják a felsőoktatási törvény jelenleg közvitán lévő tervezetét, írja az edupedu.ro. Eszerint Nicolae Ciucă miniszterelnök megúszhatja a doktori dolgozatának átvilágítását.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter július 13-án jelentette be, hogy közvitára bocsátják az oktatási törvény tervezeteit, köztük a felsőoktatási törvény tervezetét is. A 142. cikkelynél felsorolják a tanügyminisztérium tanácsadó bizottságait, ám az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) már nem szerepel ezek között, a törvénytervezet 157. cikkelye szerint a doktori címekkel kapcsolatos kérdéseket és a plágiumügyeket az egyetemek hatáskörébe helyezik át.

A CNATDCU átszervezésének terve egybeesik

Nicolae Ciucă miniszterelnök nemrég kirobbant plágiumügyével. Januárban ugyanis Emilia Șercan újságíró azt állította Nicolae Ciucă miniszterelnök 2003-as doktori disszertációjáról, hogy közel egyharmada plagizálás.

A már folyó plágiumügyeket a törvénytervezet értelmében még végigvihetné a CNATDCU, de Ciucă esete más, ugyanis az ő esetében bírósági határozattal állították le a vizsgálatot. A bukaresti táblabíróság június 21-én arra utasította az oktatási minisztérium érintett szakosztályát, hogy törölje a disszertáció vizsgálatára irányuló beadványokat.

Amennyiben tehát az új felsőoktatási törvény életbe lép, a kormányfő doktoriját már csak az I. Károly (Carol I.) Nemzeti Honvédelmi Egyetem vizsgálhatja meg. Az intézmény rektora Dorin Corneliu Pleșcan tábornok, aki korábban Nicolae Ciucă kabinetfőnöke volt, írja az edupedu.ro.

2021 őszén Sorin Cîmpeanu miniszteri rendelettel kötelezte az egyetemeket, hogy világítsák át a hallgatóik 1990 után írt doktori dolgozatait az állam költségén, de egyik felsőoktatási intézmény sem jelzett azóta semmilyen problémát, emlékeztet az edupedu.ro.

A CNATDCU megszüntetésének tervével egyébként a Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) nem ért egyet, derült ki korábbi közleményükből.

edupedu.ro, Maszol