Megtérítik, ha ágyat vetsz, ételt adsz a menekülteknek

Gyerekcipő a menekülteknek szállást nyújtó Baptista Keresztény Táborban Szentegyháza mellett
fotó: Dávid Anna Júlia

Közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) a konfliktusövezetből érkező személyek szállás- és étkezési költségeinek elszámolási módját.

Jogi személyként adna szállást?

A menekültek ellátására a megyei felügyelőségek a megyei vészhelyzeti bizottságok által jóváhagyott cégekkel köthetnek szerződést, legfeljebb 100 lej/fő vagy 230 lej/szoba értékben. A vészhelyzeti bizottság a prefektusi hivatal koordinálása alatt működik, Hargita megyei elérhetőségük itt található.

Az április 4-ei adatok alapján Románia eddig összesen mintegy 650 ezer, az orosz-ukrán háború elől érkezett menekültet fogadott be. A munkát keresőknek honlapot, a betegeknek orvosi segélyvonalat hoztak létre.

A közleményben megjegyzik, hogy a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelősége (IGSU) már 2022. március 11-től átküldte az alárendelt egységeinek az erre vonatkozó jegyzőkönyvmintát és a költségvetést a szállás- és étkezési kiadásokra, az alárendelt egységek többsége alá is írta az együttműködési jegyzőkönyvet, de egyelőre nem történt kifizetés, mivel a megyei felügyelőségekhez még nem érkezett számla/elszámolás az intézményektől, központi vagy helyi hatóságoktól, állami vagy magáncégektől.

Magánszemélyként fogad menekültet?

Szállás esetén az összeg 50 lej/nap/fő, a kifizetési eljárás kormányhatározattal történő jóváhagyása folyamatban van.

Élelmiszerre az összeg 20 lej/nap/fő és a 336/2022-as számú kormányhatározat értelmében az alábbiak szerint biztosított:

A magánszemélyek az előző hónapra vonatkozóan minden hónap első 3 munkanapján kérelmet nyújtanak be azon közigazgatási egységek/alegységek helyi hatóságaihoz, amelyek területén az ukrán állampolgárok tartózkodnak. A kérésnek tartalmaznia kell: az elszállásolt személyek számát, vezeték- és keresztnevüket, a helységeket, ahonnan – nyilatkozatuk szerint – származnak, és azt az időtartamot, amelyre a költségtérítés vonatkozik.

A kéréshez csatolni kell: a kérelemben szereplő adatok valódiságát igazoló, saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot, a kérelmező személyazonosító okmányának másolatát, valamint az ukrajnai állampolgárok elszállásolására szolgáló lakás használati jogát igazoló dokumentumokat. A helyi hatóságokhoz benyújtott kérelmeket a soron következő hónapban bírálják el.

Ha nem jöttem volna el, már halott lennék

Rezegtek az ablakok, napokat töltöttek az óvóhelyen, majd önkéntesek autóiban, mielőtt ide érkeztek. Ukrajnai menekültek Szentegyháza mellett.

Az ilyen kéréseket fogadó közigazgatási egységek/alegységek helyi hatóságai összesített kimutatásokat készítenek, melyek tartalmazzák: minden egyes kérelmező vezeték- és keresztnevét, a konfliktusövezetből befogadott külföldi állampolgárok vagy hontalanok számát, a tartózkodási napok számát, valamint a szállásadó által igényelt összegeket.

A helyi hatóságok 3 munkanapon belül továbbítják a kimutatásokat a megyei vészhelyzeti felügyelőségnek és tájékoztatják a prefektusi intézményt. A kimutatások átvételétől számított 10 munkanapon belül a megyei felügyelőségek az Államkincstár egységeinél nyitott számlákra utalják át az igényelt összegeket az önkormányzatoknak, melyek további 3 munkanapon belül fizetik ki a szolgáltatókat, a kérésben előzőleg kiválasztott módok egyikén, készpénzben vagy átutalással.