Megtartják a csíksomlyói búcsút

Volt, aki már 2019-ben is tartotta a távolságot
Fotó és címlapkép: archív | EGYED Ufó Zoltán

A csíksomlyói hegynyeregben tartják meg az idei pünkösdszombati búcsús nagymisét – közölte pénteken közösségi oldalán a csíkszeredai polgármesteri hivatal.

A bejelentést Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere tette a város önkormányzati testületének pénteki ülésén. A polgármesteri hivatal hozzátette: a részletekről az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal történő további egyeztetések után számolnak be.

Csíkszereda jelenleg zöld zónának számít, a városban a koronavírus-fertőzöttségi ráta pénteken 1,16 ezrelékes volt, Hargita megyében pedig 1,22 ezrelékes.

A csíkiak mehetnek, de mi lesz a többiekkel?

A járványügyi szabályozások szerint csak a helyiek vehetnek részt a zarándoklatokon, ennek megfelelően a csíkszeredaiak kimehetnek a hegynyeregbe a búcsúra.

A járványügyi korlátozások miatt tavaly elmaradt a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklat. A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több internetes csatornán, a Duna Televízióban és az erdélyi Mária Rádióban követhették a hívek. A templom előtti téren akkor mintegy 250-en gyűltek össze.

Itt nézhető újra.

Arról, hogy más települések lakói részt vehetnek-e, még ezután fognak egyeztetni az egyház és a hatóságok képviselőivel. Külföldi zarándokokat nem fogadhatnak a hivatalos delegációk kivételével, így magyarországiakat sem – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek. Hozzátette: különböző forgatókönyveket dolgoznak ki, és ezek közül választják ki a római katolikus egyház és az állami hatóságok képviselőivel közösen azt, amely lehetővé teszi a zarándoklatot, de egyúttal a legkisebb járványügyi kockázatot hordozza.

Urbán Erik, a búcsút hagyományosan szervező erdélyi ferences rendtartomány elöljárója is csak annyit közölt, hogy várják a hatóságokkal való egyeztetéseket.

forrás: mti