Megtánczoltatták, de Borboly sirült jobban

fotó: Egyed Ufó Zoltán /archív

Csütörtök este tartották az RMDSZ csíki területi szervezetének a küldöttgyűlését a városházán. Az esemény több mint 4 órát tartott és magában foglalta az elnökválasztást, valamint a helyi közösség jeles tagjainak szánt díjak kiosztását is, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A küldöttgyűlésen résztvevő 130 küldöttből 128-an szavaztak, 126 érvényes, 2 érvénytelen voksot számoltak.

Borboly Csabát 65 szavazattal újraválasztották, 61-en szavaztak Tánczos Barnára.

Borboly az eredményhirdetés után kijelentette, hogy javítani fog a kommunikációján és párbeszédre törekszik az RMDSZ döntéshozóival.

– Továbbra is azt hiszem, hogy a csíki területi RMDSZ a legerősebb szervezet, és az is marad, és azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy erőfeszítéseket tettek ennek a szervezetnek a vezetőségének a megváltoztatására, sikerült párbeszédben maradnunk a küldöttekkel, akik újabb mandátummal bíztak meg. Ez nem azt jelenti, hogy minden ok, minden rendben van. Korrigálni fogom a tevékenységem. Ez két dolgot jelent: egy, a kommunikáció a tekintetében (…) és a másik korrekció a párbeszédet érinti az RMDSZ döntéshozóival – nyilatkozta a sajtónak Borboly.

Mit üzen azoknak, akik nem rá szavaztak? – Én azt hiszem, hogy van egy programom és várok mindenkit, hogy együtt dolgozzunk – válaszolta.

Tánczos Barna szerint a szoros eredmény tisztán jelzi, hogy a jelenlegi elnök elveszítette a helyi szervezetek támogatását, akik úgy látják, változásra van szükség. Gratulált Borbolynak és nyomatékosította, hogy a csapatnak működnie, teljesítenie kell, utalt ezzel a 2024-es választási évre is.

– Megyünk előre ugyanabban a csapatban, mert számunkra nincs más opció. Az egyetlen lehetőség a romániai magyar kisebbség számára a csapatmunka ebben a csapatban, a teljesítmény elérése ebben a csapatban, és a romániai magyar kisebbség jogainak biztosításáért való munka. Gratulálok az elnök úrnak, a legfontosabb dolog egy ilyen versenyben, hogy elfogadjuk a szabályokat és elismerjük az eredményeket, amelyeket ezen szabályok tiszteletben tartásával értünk el. Nagyon nehéz év elébe nézünk, egy év négy választással, egy év, amelyben képviselőket kell küldenünk Brüsszelbe, a román parlamentbe, meg kell nyernünk a helyi választásokat és olyan helyi önkormányzati csapatokkal, polgármesterekkel kell jönnünk, amelyek a helyi önkormányzatok szintjén biztosítani tudják az erdélyi, székelyföldi települések fejlődését – összegzett Tánczos, aki a Transtelexnek azt mondta, hogy négy mandátum és a tanácselnöki tisztség elég volt Borbolynak ahhoz, hogy a közvéleménnyel szemben a belső matematika másképp alakuljon.

A maszol.ro információi szerint Tánczos Barna egy hete, Borboly három napja jelentette be, hogy pályázik a tisztségre. 2007 óta Borbolynak nem volt kihívója.

Kelemen Hunor részt vett, beszédet mondott a küldöttgyűlésen, de az eredményhirdetés előtt távozott és a sajtónak sem kívánt nyilatkozni.