Megtámadták Lengyelországot?

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte a Radio Zetre hivatkozva a Reuters.

Fotó: Twitter via euractiv.com

Az incidens körülményeit, a rakéta eredetét vizsgálják, egyelőre csak azt lehet tényként kezelni, hogy az ukrán városok elleni orosz támadások közben történt a szerencsétlenség. A CNN tudósítása szerint a lengyel külügyminisztérium orosz gyártmányúként írta le a rakétát, azonban ilyet az ukrán légvédelmi erők is használnak.

Joe Biden amerikai elnök valószínűtlennek tartja a Pentagon első információi alapján, hogy orosz területről származna a lövedék. A CNBC szerint a lengyel elnök, Andrzej Duda elszigetelt esetnek nevezte, nem értékelte az ország elleni támadásként a történteket, azonban a lengyel hadsereg és a NATO is készenlétben áll.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta és „provokációnak” minősítette azokat a lengyel médiajelentéseket, valamint azokat a lengyel hivatalos nyilatkozatokat, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen.