Megtalálták az eltűnt lány, Molnár Beáta holttestét

Szerdán holtan találták Molnár Beátát, akit már a hétvége óta kerestek Kolozsvár környékén.

A 30 éves marosvásárhelyi fiatal nő május 21-én ment el otthonról 43 éves barátjával együtt kirándulni, de nem tértek vissza a városba. Az esetet 23-án jelentették a rendőrségnek hozzátartozói, írja a Ziar de Cluj. Utoljára Havasrekettyéről, az ottani vízeséstől küldött képeket a barátnőinek messengeren, majd értesítette őket SMS-ben arról, hogy nem tud elmenni az este megbeszélt találkozóra a Planetárium nevű lokálba.

„A férfi tavaly december óta találkozgatott Beával, aki egy érzékeny lélek volt, és épp szakított a volt szerelmével, mert nem viselte el az erőszakot, még a verbális formában sem. Ferenc nyugodt személynek mutatta magát. (…) Hogy miért küldött SMS-t, amíg addig a messen beszélt vele? Lehet, hogy Ferenc küldte az SMS-t, és Bea már halott volt abban az órában. Szándékosan otthon hagyta a telefonját, hogy ne lehessen lokalizálni” – tájékoztat a Cluj24 a lány közeli ismerőseire hivatkozva.

Molnár Beáta holttestét a Királyhágón túl, a Bihar megyei Báródsomos (Cornițel) területén, 200 méterre a főúttól találták meg, egy elhagyott benzinkút területén, szemeteszsákokba csomagolva a sűrű növényzetben – a Cluj24 információi  alapján. A rendőrség szerint az elkövető a barátja, az aradi származású Boné Ferenc lehet, ezért körözést adtak ki ellene, állítja a g4media.

A 43 éves Boné a Sapientia egyetemi tanársegédje volt, akit 2021-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert volt barátnőjét bántalmazta az utcán. Emiatt menesztették a férfit az állásából, óráit éppen Molnár Beáta vette át. Az esetről és Boné volt barátnőinek vallomásáról bővebben itt olvashatsz.

A rendőrség közleménye alapján az utazáshoz használt személygépkocsit – egy szürke AR-51-LAC rendszámú Dacia Logan – utoljára vasárnap 11 óra körül a Bihar megyei Élesd településen látták, ahol a gyanúsított egyedül evett valamit. Élesdtől nem is jelenik meg az autó a térfigyelő kamerákon, vagyis az E60-as úton nem ment tovább Nagyvárad felé. Úgy tűnik, nem kelt át a határon, legalábbis az autót nem jegyezték a határőrök, Boné az országban rejtőzhet – írja az Antena 3. Szintén sajtóhírek szerint a férfi telefonját a lakásán hagyta, így a cellainformációk alapján nem tudják beazonosítani a hollétét.

A Cluj24 tájékoztat arról, hogy csütörtökön a lány holttestét Kolozsvárra vitték, ahol bejelentették a szülőknek az elhunytát. Ütésnyomokat találtak a fején, fojtogatáséit a nyakán, ezért a nyomozást már emberölés gyanújával folytatják, eredetileg erőszakos fogvatartás volt a bűnügyi besorolás.

A rendőrség továbbra is keresi a feltételezett elkövetőt, a 43 éves, 1,80 méter magas, 75-80 kilogrammos, barna szemű és hajú, ovális arcú férfit, illetve a szürke, AR-51-LAC rendszámú Dacia Logant. Arra kéri azokat, akik bármilyen információval rendelkeznek, hogy jelentkezzenek a legközelebbi rendőrségen vagy hívják a 112-t.

Sokkban az erdélyi közvélemény

Az erdélyi értelmiség, Molnár Beáta közvetlen és közvetett ismerősei, döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy ez megtörtént. Sokan keveslik az egy év másfél hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetést, mellyel büntették a korábbi erőszakos viselkedéséért.

Időközben az RMDSZ is részvétét fejezte ki korábbi munkatársuk halála miatt: a lány az Iskola Alapítvány kiadványait szerkesztette, programok szervezésében működött együtt velük „rendkívüli érzékenységgel, szakértelemmel és hatalmas munkabírással”.

A pár korábbi munkaadója, a Sapientia EMTE közleményben határolódott el mindenféle agressziótól, és együttérzését fejezte ki Molnár Beáta halála miatt.

A Sapientia EMTE elhatárolódik és elítél minden agressziót, ahogy ezt tette két évvel ezelőtt is, mikor az egyetem vezetése etikai eljárást indított az ügyben és egyben felkérte a mostani tragikus eset gyanúsítottját, Boné Ferencet, hogy nyújtsa be felmondását, melyet az érintett ennek nyomán haladéktalanul meg is tett. B.F. azóta nem állt és jelenleg sem áll semmiféle kapcsolatban egyetemünkkel” – olvasható a közleményben.

Csütörtök este 20 órától a BBTE bölcsészkarán gyertyagyújtással emlékeznek Beátára.

Hogy mi vezethet egy ilyen tragédiához, milyen előzményei lehettek az áldozat, a közös ismerősök, az erdélyi társadalom és a hatóságok részéről, arról néhány részletet sejtet Kulcsár Árpád, az Azonnali újságírójának búcsúlevele Molnár Beátához, melyet alább olvashatsz. Több forrás szerint az áldozat ismerte Boné Ferenc előéletét, de úgy gondolta, „mindenki megérdemel egy második esélyt”.