Megszüntették a vidéki településekről ingázó középiskolások szociális ösztöndíját

Megszüntette a vidéki településekről ingázó középiskolások szociális ösztöndíját az oktatási minisztérium, azonban ezt előzőleg nem jelentette be. Az Edupedu.ro oktatási szakportál szerint a támogatás megszüntetése helyett a hivatalos kommunikáció a más ösztöndíjak keretösszegének növeléséről szólt.

A Nép Ügyvédje is felszólalt a témában, szerinte ez egy igazságtalan döntés, amely pont azokat a diákokat érinti, akik kénytelenek más településeken tovább tanulni, mert a sajátjukban nincs iskola. Minden gyereknek egyenlő esélyt kell biztosítani az oktatáshoz való hozzáféréshez, de ez a döntés csak tovább mélyíti az egyenlőtlenségeket. 

Az Edupedu szerint pénzhiányra hivatkozva hozta meg a döntést a minisztérium. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter Facebook-oldalán azt írta, hogy fontosak ezek az ösztöndíjak a kormány számára és a szociális, gazdasági vagy egészségügyi szempontból nehéz helyzetben lévő tanulók továbbra is fognak kapni támogatást. Azonban nem ért egyet azzal, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetében élő, jómódú fiatalok is szociális ösztöndíjban részesüljenek, míg a valóban rászoruló tanulók ösztöndíját jelentősen csökkentenék. 

A szociális, gazdasági vagy egészségügyi szempontból hátrányos helyzetben élő fiatalok 200 lejes szociális ösztöndíjat kapnak majd az év minden hónapjában – az erre a célra kiszabott költségvetés, a 2020-as évhez mérten ötször több, 270 millió lej helyett, 1 332 milliárd lej. A kategóriába sorolják még azokat a gyerekeket, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, krónikus betegek, gyermek otthonban nevelkednek vagy árvák, félárvák. 

Az oktatási miniszter korábban már tett utalást arra, hogy az ösztöndíjakról szóló változtatásoknak az lesz a célja, hogy azok a tanulók részesüljenek benne, akik valóban nehéz szociális helyzet élnek, illetve jó teljesítményt nyújtanak az iskolában. 

A januárban végbement módosítások értelmében az érdemösztöndíjhoz szükséges tanulmányi átlag alsó határa 8,50-ről 9,50-re emelkedett. Ennek értéke 200 lej, a teljesítmény ösztöndíjé pedig 500 lej.

A tanulmányi ösztöndíjra azok jogosultak, akik legalább 7,50-es médiával rendelkeznek – 9. osztályban a bejutási média alapján adnak ösztöndíjat, ami szintén el kell érje a 7,50-es átlagot –, az előző tanévben, félévenként 10 vagy annál kevesebb hiányzásuk van – az 5. és 9. osztályosok esetében az első félév hiányzásait veszik figyelembe –, valamint a kérelmezés benyújtását megelőző három hónapban a családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladta meg az országos nettó átlagbér mértékét. A jogosult tanulók 150 lejt kapnak. 

Szociális ösztöndíjat azok a diákok igényelhetnek, akik családjában az utóbbi 12 hónapban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az országos nettó minimálbér 50 százalékát, ami 687,5 lej. Figyelembe veszik az állandó jövedelem értékét, beleértve a gyermeknevelési pótlékot is. Az ösztöndíjkategórába tartozik az árvasági ösztöndíj (az árván vagy félárván maradt gyerekek jogosultak rá). Szintén ide sorolandó a betegségi ösztöndíj, amit a különböző fogyatékosságokkal, daganatos, genetikai, idegrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi vagy krónikus betegséggel élő tanulók kapnak meg. Ide tartozott a vidéki ösztöndíj is, amit azok a diákok kaptak meg, akik más településekre jártak iskolába, mert a lakhelyükön nincs tanitézmény. Ezeknek az ösztöndíjaknak az összege 200 lej. 

Maszol