Megszegték a törvényt a választások előtt Udvarhelyen

Két alkalommal is panaszt tettek az udvarhelyi választási bizottságnál az induló pártok képviselői, a kampányra vonatkozó szabályok megszegése miatt – vettük észre a városháza honlapján.

Az első óvást szeptember 5-én adta be az USR-Plus tanácsosjelöltje, Mátyás Constanța, aki azt kifogásolta, hogy az MPP és a POL több plakátot helyezett el a város hirdetőtábláin, mint amennyit a törvény megenged (jelöltenként egyet). A kifogást elfogadta a választási bizottság, és elrendelte a plusz plakátok eltávolítását. A panaszos bírság kivetésére vonatkozó kérését elutasították.

A másik óvást szeptember 9-én nyújtotta be Ember Attila, aki a POL védelmében azokra a szórólapokra hívta fel a figyelmet, amelyeken a következőt írta: „Városi konzultáció. Tudta, hogy Gálfi Árpád román párt színeiben indul a választásokon? Egyetért, hogy román vezetője legyen Székelyudvarhelynek? Igen/nem.” A panaszos szerint ez kimeríti a diszkrimináció fogalmát, a választási bizottság ezzel egyetértett, és továbbította az ügyet az illetékes hatóságnak (CNCD).

A nap fontosabb eseményeiről hírfolyamban tudósítunk, amit ide kattintva olvashatsz.