Megszaporodtak az udvarhelyi esetek

A megyében huszonhét személynél igazoltak koronavírusfertőzést az elmúlt 24 órában, jelenti a Hargita megyei kormányhivatal. A pénteki statisztikában ugyan 41 elhunytról jelentenek, ami eggyel több a csütörtöki statisztikában szereplő számnál, Dr. Lőrinczi Csaba udvarhelyi orvosigazgató megkeresésünkre elmondta, hogy két COVID-fertőzött is elhunyt a székelyudvarhelyi kórházban, egyikük péntek hajnalban, ezért nem szerepel még a statisztikában.

Október 2-ára 1057-re nőtt a vírus kezdete óta megállapított fertőzések száma a megyében, amiből 828-an gyógyultak meg összesen, hatan október 1-je reggele óta.

Mindketten a csíki zónából valók, egyikük egy 80 éves férfi, aki már eleve súlyos állapotban volt, társbetegségei voltak, infarktus utáni meggyengült szívvel. Ő hosszabb időt töltött az intenzíven, lélegeztetőgépen volt több, mint egy hete. A ma hajnalban elhuny 73 éves betegnek tüdőgyulladása volt, és agyvérzés utáni maradványtünetei – közölte Lőrinczi doktor.

Mi a helyzet Udvarhelyen? 

A péntek reggeli jelentés szerint 47 COVID-19 pozitív beteg volt a kórházban, és 11 gyanús eset, akik még nem voltak tesztelve. „A fertőzőosztály megtelt, és emiatt át kellett a tüdőosztályt alakítanunk fertőző részleggé. Itt tíz ágy lesz” – nyilatkozta az orvosigazgató. Arra a kérdésünkre, hogy az esetszámok megnövekedése miatt várható-e, hogy a jövőben kizárólag koronavírusos betegeket fogad a kórház, nem tudott nyilatkozni az orvosigazgató. A kórház vezetősége most átalakításokat végez, az ezekről szóló jelentést továbbították a megyei közegészségügyi igazgatóságnak (DSP).

Október másodikán a délelőtti jelentések szerint öten fekszenek az intenzív osztályon a székelyudvarhelyi kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen.

Számszerűsíteni nem tudta, hogy a bent fekvő betegek közül hányan udvarhelyiek, de az elmúlt hetek, hónapok gyakorlatához képest, amikor egyharmada volt az udvarhelyi a városi kórházban fekvő betegeknek, az utóbbi napokban nagyon megszaporodtak az udvarhelyi esetek. „A tegnapi tesztelések nyolcvan százalékban udvarhelyi betegek voltak” – nyilatkozta Dr. Lőrinczi Csaba.

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy kórházi alkalmazottak is vannak pozitív diagnózissal, de „hálistennek, nem betegek”, tette hozzá. Közülük volt, aki bent feküdt, de már hazament, otthoni elkülönítésben figyelik őket. Az orvosigazgató arról nem nyilatkozott, hogy melyik osztály alkalmazottairól van szó, és hány kórházi alkalmazott fertőződött meg.

Ami az országos helyzetet illeti, 

2.343 új fertőzésről számol be a Stratégiai Kommunikációs Csoport, ami eddig a legtöbb egy nap alatt jelentett új fertőzés. Az eddig a vírus kezdete óta összesen diagnosztizált 132.001 betegből 105.582-en gyógyultak meg. Bukarestben továbbra is nagyon rossz a helyzet, az új fertőzések majdnem negyedét itt állapították meg, 517 új eset van a fővárosban. Összesen 569 fertőzött újratesztelés után is pozitív, ebből hárman Hargita megyeiek.

A járvány kezdete óta elhunyt 4.915 betegből 53-an az elmúlt nap során vesztették életüket: 36 férfi és 17 nő. Van köztük egy húszas és egy harmincas éveiben járó személy is, a többiek mindannyian betöltötték már ötvenedik életévüket. Az elhunytak közül egynek nem voltak társbetegségei, egynek pedig nem ismert, hogy voltak-e. Az intenzív osztályokon 571-en fekszenek, 7.795 beteg az ország kórházaiban.

2.471.499 tesztet dolgoztak fel Romániában a járvány kezdete óta, 26.011-et az elmúlt napon: 15.4356-ot a protokollnak megfelelően, 10.575-öt kérésre.