Mégsem zárják ki Gálfit az MPP-ből?

Szembefordult a párt két vezető testülete, az országos elnök majdnem belebukott a történetbe.
Archív fotó: Gál Előd

Folytatódik az ellentmondásos nyilatkozatháború Mezei János országos MPP-elnök és Gálfi Árpád leváltott helyi elnök és kizárt párttag között, miután csütörtökön, szeptember 26-án ülésezett az MPP Országos Választmánya.

Mindkét fél közlése szerint Gyergyószentmiklóson a megyei és országos tisztségviselőkből álló testület a székelyudvarhelyi tisztújítás kapcsán kialakult helyzetet és a kizárások kérdését vitatta meg. Az eredményeket, döntéseket viszont teljesen másképp értelmezik. A nap meglepetése a Mezei ellen éppen Gálfi által felterjesztett bizalm(atlanság)i szavazás volt.

Gálfi Árpád a saját Facebook-oldalán a következőket közölte péntek délután:

  1. „A testület tegnapi döntése értelmében meg kell ismételni a székelyudvarhelyi tisztújító választást, erre 30 napon belül sort kell keríteni”.
  2. „Az elnökség által kilátásba helyezett kizárások kapcsán a választmány döntő többsége megfogalmazta, elutasítják azokat. (…) többen távoztak is a teremből, így a szükséges kvórum hiányában az elnök nem tudta napirendre tűzni a néhány érintett tag pártból való kizárását”. (szerk.megj.: közöttük Gálfi Árpádét)
  3. „Az Országos Választmánynak javasoltam az MPP országos elnökével, Mezei Jánossal szemben egy bizalmi szavazást. (…) a Választmány 24 tagja 12 igen és 12 nem arányban szavazott”, beleértve az érintett elnököt is, akinek védőbeszédét így idézte a párt – néhány órával később kiküldött – közleménye:

„Ha ennek netán én lennék az akadálya, akkor lemondok, de amennyiben a választmány bizalmat szavaz nekem, akkor azok, akik belülről, külső segítséggel bomlasztják a pártunkat, hallgassanak és távozzanak köreinkből”.

Az országos elnök nem titkolta a döntetlen eredményt, viszont „nem elhanyagolható szempontnak” tartja, hogy az összesen 34 tagból álló választmányból tízen hiányoztak, tehát az eredmény „semmiképp nem tükrözi a testület egészének véleményét”.

A közlemény szerint a szavazás után több választmányi tag is felkérte az országos elnökséget és az etikai bizottságot, hogy vizsgálja felül a kizárt párttagok esetét. Gálfi tájékoztatása szerint az Országos Etikai Bizottság elnöke úgy vélekedett: a pártból való kizárása „jogi szempontból nem állja meg a helyét”. Az MPP közleménye már nem tér ki erre a szempontra, csupán annyit közöl, hogy az országos elnök (cserébe?) megígértette Gálfival és más kizárt tagokkal, hogy nem teregetik ki a párt belső ügyeit – és, hogy az egyezséget Gálfi máris megszegte volna.

Majd megteszi ő maga

Akárcsak a hétfőn tartott udvarhelyi sajtótájékoztatón, Mezei a volt elnököt, jelenlegi (RMDSZ-es színekben beválasztott) parlamenti képviselőt, Bíró Zsoltot nevezte meg felelősnek a párton belüli konfliktusért, Gálfit csupán eszközének tartva:

„Bíró Zsoltot azért váltotta le a párt tagsága tavaly, mert elegük volt, hogy vazallust csinál az MPP-ből. (…) Bíró Zsolt és bandája kiszolgáltatta a pártot, és továbbra is az a feladata, hogy gyengítse és bomlassza a szervezetet a közelgő választások előtt. (…) Úgy látszik, most kihasználta a Gálfi Árpád valótlan és buta állításai által gerjesztett feszültséget” – áll a közleményben.