Mégsem veszik el a vidékről ingázó gyerekek ösztöndíját?

Sorin Cîmpeanu, tanügyminiszter „fake news”-nak nevezte a híreket, amelyek szerint eltörlik az ötödik osztályosok érdemösztöndíját és a lakhelyüktől eltérő településen tanuló középiskolások szociális ösztöndíját – számol be az Agerpres. 

Szerdán arról adtunk hírt, hogy az oktatási minisztérium bejelentés nélkül megszüntette a támogatást, amelyet azok a vidéki gyerekek kaptak, akik kénytelenek más településekre ingázni, hogy iskolába járhassanak, valamint hogy az ösztöndíjakra szánt keretösszeg az ötszöröse a 2020-as évinek. A miniszter azonban a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón cáfolta előbbi híresztelést. 

Az ötödik osztályosok Románia oktatási történelmében először, már a tanév első napjától, kilenc hónapon át kapják a 150 lej értékű támogatást, ami – mutatott rá Cîmpeanu – sokkal több, mint az eddig négy hónapon át kapott 200 lej. 

A lakhelyüktől eltérő településen tanuló diákok ingázási támogatása sem szűnik meg, nem vettünk el senkitől semmilyen ösztöndíjat. Ha az ösztöndíjak költségvetése ötszörösére nő, azt hiszem, magától értetődik, hogy a diákok sokkal több pénzt kapnak, beleértve az ingázó vidéki tanulókat is” – magyarázta a tárcavezető. 

Az idei tanévben az ösztöndíjakra elkülönített összeg több, mint 1 332 milliárd lej. Osztanak ki tanulmányi-, érdem- és kiemelkedő teljesítményért járó ösztöndíjakat ebben a tanévben is, amelyeknek összege 150, 200 és 500 lej. 

A szociális ösztöndíjak alsó határa 200 lej. Erre a támogatásra azok a tanulók jogosultak, aki társadalmi, pénzügyi vagy egészségügyi szempontból hátrányos helyzetűnek számítanak. Szintén a kedvezményezettek közé sorolták a fogyatékkal élő, árva vagy félárva, krónikus beteg, illetve a gyermekotthonban nevelkedő diákokat is. 

Az ösztöndíjkérelmek leadási határideje szeptember 30.

Fotó: Sorin Mihai Cîmpeanu, oktatási miniszter hivatalos Facebook-oldala.