Mégsem változott a fertőzöttek száma a megyében

Április 22-én 17 fertőzöttet tartanak nyilván, tájékoztatott délután a Hargita megyei prefektusi hivatal.

Korábban az országos statisztikai adatokban 19 személy szerepelt, de kiderült, hogy tévedés történt az összeállításánál. Adrian Pănescu szóvivő megerősítette, hogy 17 személyt tartanak nyilván fertőzöttként, közülük egy elhunyt, kettő meggyógyult, egyet a lakhelye szerinti megyében kezelnek, a további 13 személy pedig a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházakban van orvosi felügyelet alatt. Ismerőseik körében zajlik a járványügyi kivizsgálás. A tesztelést továbbra is az országos közegészségügy által megállapított eljárásrend szerint végzik.

A karanténban levők számáról azt írták: 213 személy van intézményesített karanténban, 299 hagyta el azt máig. 372 személy házi elkülönítésben van, 4.285-en pedig már túlvannak rajta.

Az utóbbi 24 órában a megyei rendőrség és csendőrség 274 házi elkülönítésben levő személyt ellenőrzött Székelyudvarhely, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós területén. Összesen 56 büntetést róttak ki, ezek közül 48-at a közlekedési szabályok megszegéséért, kettőt az 1991/61-es, társadalmi együttélést szabályozó törvény megszegéséért a koronavírusjárvány közepette, és hat büntetést egyéb kihágásokért. Összesen 78.707 lejt kell a megbüntetett személyeknek kifizetniük. Három helyszínen tartottak szervezett közúti ellenőrzést, ezek során 1.300 személyt igazoltattak és 717 autót vizsgáltak át, 44.800 lej büntetést szabtak ki.

Három konvojt is hazakísértek, 14 autóval 33 személy érkezett haza.

A csendőrség is dolgozott, ők 4 város területén járőröznek, és vesznek részt a rendőrséggel közösen küldetésekben, a kórházak, karanténépületek felügyeletében 9 helységben. Az utóbbi 24 órában a csendőrök 8 kihágást állapítottak meg, 5 büntetést róttak ki 10 ezer lej értékben, ebből egyet Udvarhelyen, és 3 esetben figyelmeztették az elkövetőt, mindegyiket a 3-as katonai rendelet megszegéséért: nem volt náluk megfelelően kitöltött kijárási nyilatkozat.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 22-ei híreinket de kattintva olvashatja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!