Mégsem újul egyelőre a Bányai

Néhány nappal ezelőtt Feleki Csaba igazgató vezetett körbe az iskolában, és mesélt a hamarosan kezdődő munkálatokról.
Fotó: GÁL ELŐD

Mégsem újul meg egyelőre a Bányai János Szakközépiskola főépülete – jelezték többen, miután közzétettük Feleki Csaba iskolaigazgatóval készített tudósításunkat a közelgő munkálatokról. A városháza sajtószóvivőjét, Zörgő Noémit kérdeztük, aki nem is tudott róla, hogy nem lenne érvényes a szerződés a közbeszerzést megnyerő bukaresti Niliton céggel, amely már a hónap elejére ígérte a felújítási munkálatok megkezdését, ezért későbbre ígért tájékoztatást.

Az történt, hogy a közbeszerzésen kizártak egy jelentkezőt, mert egy korábbi, más intézménynél történt közbeszerzésen nem a szabályok szerint járt el, és ezt máshol is figyelembe kell venni – mondta, miután utánanézett, Zörgő Noémi. Az adott cég megfellebbezte kizárását az Óvásokat Elbíráló Országos Bizottságnál (CNSC). „Ők azt mondták, hogy jól jártunk el, de a cég ezt a döntést is megfellebbezte, ennek értelmében egy egykörös bírósági tárgyalás történik, nincs lehetőség újabb fellebbezésre. Itt a bíróság kimondta azt, amiről mi egyelőre csak egy kivonatot kaptunk – a teljes indoklás még nem érkezett meg –, hogy a közbeszerzési jegyzőkönyvet meg kell semmisíteni, az elutasított ajánlatot is ki kell értékelni, tehát ki kell bontani az általuk letett dokumentációt is, ami az esetükben nem történt meg, és a két ajánlat kiértékelését követően kell egy új jegyzőkönyvnek születnie, ami kimondja, hogy ki a nyertes” – magyarázta.

Nem kell újra kiírni a közbeszerzést, a közbeszerzési folyamatban ugrunk vissza, körülbelül odáig, hogy megjöttek az ajánlatok, ami a szóvivő szerint körülbelül egy hónapos csúszást jelent, ha minden „ideálisan történik”, de még mielőtt ez megtörténik, meg kell várniuk a hivatalos indoklást. A bírósági döntés nyomán tehát a bukaresti Nilitonnal kötött szerződés érvényét veszti, és a Viaduct újra beszáll a versenybe – ugyan Zörgő Noémi kérdésünkre nem mondta el, de a CNSC oldaláról kiderül, ők nyújtottak be óvást a döntés ellen 2021. december 2-án, amit valóban elutasított a bizottság, ezt fellebezte meg sikeresen ismét a cég.