Mégsem sörözöl még a vendéglők teraszán

Ismertette Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár azokat az intézkedéseket, amelyeket a magáncégeknek és közintézményeknek kell meghozniuk május 15-e után.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy

az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak.

Ha a tevékenység jellegéből adódóan erre nincsen mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról, arról, hogy az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, hogy tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére – tette hozzá.

Személyes ügyfélfogadás esetén a cégeknek és intézményeknek úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület jusson, és tudják tartani egymástól a legalább 2 méteres távolságot; nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, meg kell előzniük a torlódásokat.

Zárva maradnak az éttermek és plázák

Az éttermek, a szállodák, motelek, panziók éttermei, a kávézók és ezek teraszai is zárva maradnak – nyomatékosította Raed Arafat.

Nyitva maradhatnak az olyan élelmiszert, alkoholos és nem alkoholos italokat árusító helyek, ahol nem kell a helységben maradnia a klienseknek: működhet a házhozszállítás, a drive-in, drum service take away rendszerű helyek.

Ugyancsak zárva maradnak a 15 ezer négyzetméternél nagyobb felületen működő kereskedelmi egységek, amelyekben több kereskedelmi egység működik, kivéve: élelmiszerboltok, gyógyszertárak, optikák, mosodák, elektronikai cikkeket házhoz szállító boltok, vagy amelyeknek külön bejárata van.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk: a május 15-ei híreinket itt lehet követni.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. Vigyázzunk magunkra és egymásra!