Mégsem lesz minimálbér-emelés?

A munkaügyi minisztérium a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet tett közzé szerdán, amely értelmében 2020. január elsejétől 2.262 lejre nő a havi bruttó minimálbér a teljes munkaidőben, így a dolgozók a hónap végén legkevesebb 1.363 lejt kapnának.

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök szerint azonban a minimálbért objektív és előrelátható mechanizmus alapján kell kiszámítani, mivel az Európai Bizottság 2014-ben így rendelkezett. Orban ezért figyelmeztette a leköszönő Dăncilă-kormányt, hogyha az határozatot fogad el az országos minimálbér 100 lejjel való emeléséről, ő módosítani fogja azt.

„Nincs már meg a képességük elfogadni egy ilyen határozatot, amelynek komoly gazdasági következménye van, kihat az üzleti szférára és a büdzsére is. A Dăncilă-kormánynak nincs már meg a törvényes joga, hogy egy ilyen kormányhatározatot elfogadjon. Amennyiben mégis megteszi, mi módosítani fogjuk azt” – fejtette ki Orban a parlamentben a 100 lejes minimálbér-emelést előíró kormányhatározatot firtató kérdésre, amelyet a megbuktatott kormány a jövő héten készül elfogadni.

„Az országos minimálbér az egész piacot szabályozó eszköz, és értékének bármely, szubjektív módon történő megállapítása, amely nem objektív mutatók alapján történt, veszélyezteti az egész üzleti szférát és hátrányosan hathat magukra az alkalmazottakra is, akik ebben részesültek” – idézi Orbant az Agerpres hírügynökség.