Mégsem indul idén a betétdíjas rendszer

Meghosszabbította a kormány a betétdíjas rendszer bevezetéséhez szükséges beruházások befejezésének határidejét: a rendszert eredetileg október 1-jétől kellett volna alkalmazni, ehelyett 2023. november 30-a lett az új határidő, íolvasható az Agerpresen. Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet.

A betétdíjas rendszer bevezetésétől egységesen 50 bani betétdíjat kell fizetniük a fogyasztóknak, amikor olyan terméket vásárolnak, ami elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor az üzleteknél leadják a visszaváltható csomagolásokat.

A szerdai kormányülés után Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, a rendszer bevezetésével megbízott RetuRO vállalat már elkezdte a tárgyalásokat a finanszírozást biztosító bankokkal, és megkezdte az informatikai rendszer kiépítését, amelybe már idén regisztrálhatnak a termelők és kiskereskedők, megjelölve az általuk forgalomba hozott csomagolóanyag-mennyiséget. Ugyanakkor elkezdték a visszaváltó automaták összeszerelését is.

A háború zavart okozott a nemzetközi piacon, ez kihatott a szállítási időkre és a becsült árakra is” – magyarázta a tárcavezető, aki szerint 12 hónapon belül befejezhető a beruházás.