Mégsem egy denevér volt a felelős a koronavírusért?

Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának 2021-es frissített és minősített tanulmánya szerint, van esély arra, hogy a koronavírus-járvány egy laboratóriumból szivárgott ki, azonban nem képezte egy fegyverprogram részét – írta a Wall Street Journal. 

Az energiaügyi minisztérium megállapítása a Nemzeti Hírszerzés igazgatója, Avril Haines hivatalának egyik iratában állt. E szerint: az FBI „mérsékelt bizalommal” tett megállapítása értelmében a vírus egy kínai laboratóriumból szivárgott ki. A minisztérium következtetése annak ellenére is jelentősnek tekinthető, hogy a jelentés „alacsony bizalommal” hozta meg a frissített ítéletet. 

A Wall Street Journal szerint az energiaügyi minisztérium állásfoglalása jelentős, mivel ő felügyeli az Egyesült Államok nemzeti laboratóriumainak 17 egységből álló hálózatát és a fejlett biológiai területeit is. 

Az Egyesült Államok hivatalos szervei nem állnak teljesen egy állásponton. Az energiaügyi minisztérium frissített megállapítása ellentmond négy másik amerikai hírszerző ügynökség jelentésének, amelyek a másik hipotézis mellett vannak, ami szerint egy azonosítatlan állat által terjedt el a vírus. További két intézmény még nem foglalt állást a kérdésben. 

A kiszivárgás vádjával a vuhani laborokat illetik a leggyakrabban, mivel ott azonosították a járvány egyik első gócpontját és a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója is az elsők között volt, akik kórházi ellátást igényeltek a COVID-19 miatt. Kína korábban már vitatta, hogy a koronavírus valamelyik laboratóriumból jutott volna ki.