Mégsem akar miniszterelnök lenni Cîțu

Visszaadta kormányalakítási megbízását csütörtökön Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök. Mindezt tíz perccel azelőtt, hogy elkezdődött volna a parlamentben az általa vezetett kormány beiktatásáról szóló szavazás csütörtökön 16 órától. Cîțu döntése példa nélküli a rendszerváltás utáni Románia történetében – írja a Transindex hírportál.

Klaus Iohannis államelnök tudomásul vette Cîțu visszalépését, és csütörtök este szándékozik sajtótájékoztatót tartani az ügyben, adták hírül az elnöki hivatal munkatársai.

Román sajtóértesülések szerint a PNL-ben azért született meg ez a döntés, mert reális esély volt a Cîțu-kormány beiktatására, miután az USR, az RMDSZ, az ALDE, a PMP és Pro Románia is bejelentette, hogy támogatná, és néhány PSD-s képviselőről is úgy vélték, hogy átszavaznának.

Cîțut azután nevesítette pártja, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: nem jelölheti egymás után másodszor is Ludovic Orbant a kormány élére Iohannis. Egyes értesülések szerint azonban az államfő Cîțu visszalépése nyomán újra Ludovic Orbant akarja nevesíteni a miniszterelnöki tisztségre, aki egy PNL-PMP-USR kormányt hozna majd létre – írja még a Transindex.