Frissítve: Mikor nő a gyermekpénz, ha nem február 1-től?

A kormány elhalasztja a gyermeknevelési támogatás megduplázásáról szóló törvény életbe lépését – erősítette meg szerda este Ludovic Orban miniszterelnök az Agerpres hírügynökségnek, amelynek információi szerint a halasztásról már január 16-án, a csütörtöki ülésén is dönthet a kabinet.

Klaus Iohannis államelnök szerdán jelentette be, hogy kihirdeti a gyermekpénzt emelő törvényt, amely a Hivatalos Közlönyben való közlését követő hónap (február) első napján lépett volna életbe. A részletekről és az előzményekről itt írtunk bővebben.

Frissítés (17.15):

Csütörtöki ülésén a kormány úgy döntött: egy olyan sürgősségi rendeletet tűz napirendjére, amely által augusztus elsejéig halasztják el a gyermeknevelési támogatás megduplázását előíró törvény hatályba lépését.

A munkaügyi szaktárca vezetője, Violeta Alexandru felidézte, hogy január 6-án hatályba lépett az államháztartási törvény, majd a 2020/14-es törvény, amely gyakorlatilag duplájára emeli a gyermekpénz összegét. Az előállt helyzet miatt a kormánynak anyagi fedezetet kell találnia, a szükséges összeg ugyanis nem szerepel a költségvetésben. Ludovic Orban kifejtette: a gyermeknevelési támogatás összegének megduplázása több mint hatmilliárd lejes pluszköltséget jelent.