Csak nem kell kétszer annyit fizetned a távhőért

Fotók: GÁL ELŐD

Nehezen, de összejött a kvórum az önkormányzati ülés karácsonyi különkiadására, avagy a december 24-ei rendkívüli tanácsülésre. Az első húsz perc azzal telt el, hogy vártuk, kerekedjen döntésképesre a létszám, ugyanis pontban 9 órakor csak 9 képviselő volt jelen a teremben. Ezt sikerült néhány gyors telefonhívással 12-re feltornázni a 19-ből.

Muszáj volt, mert olyan döntések voltak napirenden, mint a kormánytól kapott pénzek befogadása és a távhő árának kérdése.

Amint kigyűlt a kvórum, gondolkodás nélkül el is fogadták a bukaresti angyal ajándékát: az udvarhelyi színháznak 262 ezer lejt és a városnak 195 ezer lejt, amit a távhő árának támogatására fordít az önkormányzat.

De hogy a lakossági ár mennyi legyen,

azon bő negyedórát töprengtek az elrendelt szünetben a frakciók képviselői a polgármesterrel és a városmenedzserrel. Végül elfogadták Gálfi Árpád azon javaslatát, hogy ha kétszeresére is nő a távhő ára (az energiaárak miatt), a lakossági ár emelése ne haladja meg az 50%-ot

Az ünnepi hangulathoz ünnepi ruha dukál.

Így végül a gigakalória új árából, az 1.040 lejből (áfa nélkül) a lakossági ár 371 lej lesz, ami a – várhatóan – csökkentett áfakulccsal 390 lej volna (eddig 260 lej volt a 19%-os áfával). A különbözetet az önkormányzat fogja állni, erre is keresnek fedezetet, eddig a kormánytól 3 millió lejt sikerült lehívniuk fűtéspótlékra, és továbbiak is vannak kilátásban a polgármester szerint, aki – ritka pillanat – meg is köszönte az RMDSZ-eseknek a közbenjárást, és kérte jövőre is.

Habár a tanácshatározat érvénybe lépését eredetileg december elsejétől javasolták, ez nem történhet retroaktív módon, tehát a tanácshatározat elfogadásától lesz hatályos, jegyezte meg Venczel Attila főjegyző. Az RMDSZ-es frakcióvezető Berde Zoltán tartózkodása ellenére is átment.

Napirenden volt még a negyedik negyedévi zárszámadás, ennél Berde mellett az MPP-s Bindea Daniel is tartózkodott, de a POL-os többség elfogadta.

De Lagerfeld csak egy lehet a teremben.

A testület egyöntetű jóváhagyásával folytatják az Urbana vezetőtanácsába a tagok kiválasztási eljárását, három már betelt, még két helyre kell nevesítenie a változatlan összetételű bizottságnak.

A különféléknél Major Sándor (POL) a belvárosi református egyházközség képviselőjeként köszönetet mond azért, hogy a templom javítása alatt befogadták a gyülekezetet a Szent István terembe.

Mindenki mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánt.